Лозан Панов разкритикува липсата на дебат при избора на съдебния съвет от парламента

Председателят на ВКС Лозан Панов

© Юлия Лазарова

Председателят на ВКС Лозан Панов

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов критикува начина, по който вчера Народното събрание избра 11-те представители в съдебния съвет - без дебат за професионалните и нравствени качества.


Панов, който ще работи с новия състав на съвета от трети октомври, коментира изборът преди предпоследното заседание на настоящия ВСС. Вчера парламентът спази предварителната договорка и избра 11 членове за кадровия орган на Темида. В следващия състав влязоха спорни кандидатури като съдия Стефан Грозев и съдия Боян Магдалинчев.


"Парламентът не изневери на съществуващата до този момент практика. Реално нямаше основен дебат за професионалните и етични качества на кандидатите. Процедурата протече формално и практиката до момента в парламента се възпроизведе. Важен е начинът, по който те бяха избрани - без задаване на въпроси, без конкретика около най-важния и стойностен за цялата съдебна система въпрос, а именно - за професионалните качества на кандидатите", коментира председателят на ВКС, цитиран от сайта "Дефакто".




Панов не коментира какво би се случило, ако президентът Румен Радев върне указа за назначаване на Георги Чолаков за председател на Върховния административен съд, каквито индикации има. Панов отказа да даде своето становище и по темата - дали ако указът се върне в съвета трябва да започне нова процедура или да има само прегласуване.


Панов припомни думите си от дебата при избора на Чолаков, че това е бил избор на тишината.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията: