НАП: Фирмени каси често се ползват като лични портфейли!

Коригиращите данъчни декларации са до края на септември
21 сеп 2017 12:00, Анисия Иванова
45

Фирмите често декларират суми, които не притежават. Това не е голяма изненада. Това са разходи, които управителите правят за лични нужди, обясни говорителят на НАП Росен Бъчваров пред Bulgaria ON AIR.

Вчера от Агенцията съобщиха, че 1289 фирми държат в касите си по над 1 милион лева в брой. Над 10 000 са дружествата с налични пари в брой до 100 000 лв.. Информацията е подадена от самите фирми към Националната агенция за приходите.

Още по темата

Данните от счетоводните баланси на множество юридически лица обаче сочат, че те не разполагат с голямата сума в брой. Инспекторите на НАП проверяват дали търговските дружества и нестопанските организации не са извършвали скрито разпределение на печалба.

 "Управителите на дружества много често ползват фирмените каси като лични портфейли, но това е забранено. Въпросът е какво следва. До края на септември компаниите, които са допуснали "грешка", могат да пуснат коригираща данъчна декларация", допълни Бъчваров.

Той уточни, че ако фирма подаде такава коригираща декларация, то това действие няма да бъде разтълкувано като признание за укриване на суми, но след септември подобни "грешки" ще бъдат далеч по-строго съблюдавани.

"Нашумяла мода при компаниите е да заемат големи суми пари, за да ги покажат пред НАП по време на инспекция, но това няма да реши проблема, а само ще го задълбочи. Притежаването на милиони в касите не говори за адекватно икономически състояние", посочи говорителят на НАП.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
1
 
1
 
! Отговори
Счетоводител преди 6 години
НАП и държавата не случиха с момента за тази проверка. Трябваше преди това да направят някои други проверки, следвани от промени в законодатеството и едва тогава да започнат проверки за касова наличност. Ефекта щеше да е несравнимо по-голям.
39
0
 
5
 
! Отговори
Шило преди 6 години
Каквито управниците,такива хората.Разликата е само,че едните бъркат в държавната каса,а другите в собствената си.
38
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До руснакМи ела давай ти вместо мен по 100 лв. на месец за банкови такси за парични преводи и услуги а ако банката я източат и фалира си продай панелката и бъбреците за да ми изплатиш загубите и съм ОК. Не те ли устройва? Щото ако не те е стройва що ме набутваш мен с тъпитe си идеи?
37
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вижте също в колко служби на НАП има хора от един и същ град, защото имат високопоставен служител от същия град. Но тези по-долу нямат нужния ценз да изпълняват възложената им работа, което съответно се отразява на качеството и. И бюрокрацията става като раково образувание.
36
1
 
15
 
! Отговори
Тъпи преди 6 години
Бедна държава търси повечко и много пари .Вие виждате че НАП унищожава БГ бизнес по този и различен начин ,но богатите политици и *** си живеят спокойно без закачки .Какво стана с четири-те тона суджук ,собственика се отказа от бизнеса и напусна страната .Аз бях същия ,след разни глупости,измислици и лъжи от НАП продадох фирмата и напуснах БГ .Жалко за толкова красива България която се руши .
35
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи всеки собственик на фирма който има реални притеснения че сценария с КТБ може да се повтори и парите му да изгорят и за това не си държи парите в банка е неадекватен или престъпник. Тоя шинел нападжииски е или много нагъл или много кух
34
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този *** би следвало да бъде уволнен в една нормална държава. Ако има доказателства за някоя фирма - да ходи да я провери. Да изкарва едва ли не престъпници всички фирми дето не искат да са зависими от банки че и да дава акъли какво било адекватно е върха на нахалството.
33
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Алоу министърчето на финансите, може да лъжеш бабите и дядовците, ама хората дето живеят в чужбина - не - я изброй в колко страни на ЕС НЯМА огранчения за плащането в брой. МАЙ ще излязат повече от тези които са сложили рамки и тавани.Какво ли не правят наште мошеници да изстискат парите от хората и да ги откраднат.
32
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Евреите инвестиран всеки спечелен долар обратно в бизнес, а българина използва парите от фирмената си каса за да си купува къщи, коли и яхти. Затова и не може да развие бизнес, като евреите.
31
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гледат така, защото ги мързи да броят пари и да връщат ресто. Закърнели са им мозъците. Гледат като слабоумни.
30
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"В Сащ ако платиш айфон в кеш щете помислят за престъпник."В Англия дори и вечерята в ресторанта ако я платиш в кеш и вече те гледат като престъпник.
29
2
 
11
 
! Отговори
Capital преди 6 години
До 24Когато моят шеф купи кола на любовницата си (води се на фирмата разбира се) не е ли реално краен потребител ?Служи и да обикаля кафетата и не създава никаква добавена стойност !
28
0
 
19
 
! Отговори
Туск преди 6 години
До АнонименАйде, бе. Повервах ти определено. САЩ са държавата, където няма никакви ограничения за плащане и носене на пари в брой. За тва е норвална държава. А, не като при нас посткомунистически феодализъм, с елементи а фасадна псевдодемокрация. Лично съм плащал в кеш пара аудиотехника за 10 000 долара в Чикога в магазина и никой не ме е мислил за престъпник. Недей да лъжеш хората. Само сееш масова дезинформация. Бас ловя, че дори не си мърдал и до съседния град, камо ли да си ходил в чужбина.
27
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Автомобила, горивото и консумативите му не ги признават за разход. Наема на офиса е без договор по настояване на хазяина. Съответно ток, интернет - не са разход. Плащания за мобилни приложения също. Костюми и обяди също. Значи - фирмата ми от въздуха вади печалба без лев разход. А сега дерибеите ще ми казват и колко пари да имам в касата. Просто се махам в друга държава и тука шиши и ББ да си бъркат по джобовете!
26
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Сащ ако платиш айфон в кеш щете помислят за престъпник.
25
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До кристаАко всяка фирма си плащаше данъците нямаше да липсват пари на държавата.
24
2
 
11
 
! Отговори
криста преди 6 години
То на държавата и липсват пари тръгнали фирмите да глобяват...
23
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Повече от 50 процента от фирмите държащи 1 милион в брой нарушават законите.Никой нормален човек няма да държи толкова голяма сума в брой.
22
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защото ДДС е данък точно за крайния потребите. Така е измислен.
21
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Еврика! Открили са нов начин за източване на предприятията. 1 милион лева служебна каса в личната каса на шефа. Ако това стори касер, ще го съдят за кражба. Трябва да ги съдят за кражба на касата на предприятието.