Каталунци протестираха цяла нощ в Барселона, испанският премиер поиска отмяна на референдума

Каталунци протестираха цяла нощ в Барселона, испанският премиер поиска отмяна на референдума

© Susana Vera, Reuters

Напрежението в най-големия каталунски град Барселона продължи през цялата нощ, след като испанската полиция обискира над 20 часа икономическия департамент на каталунските власти, а някои демонстранти останаха пред сградата до сутринта.


"Очевидно е, че няма да може да се гласува както винаги... държавата (Испания) промени правилата на играта", призна вицепремиерът на Каталуня Ориол Джункерас, чиято "дясна ръка" Жозеп Мария Жове беше сред задържаните при акция на испанската полиция.


Испанските медии съобщават, че каталунската полиция придружила служителите на реда, излизащи от сградата, и отправила предупредителни изстрели срещу някои от протестиращите, опитали да попречат на полицаите. Те трябвало да стигнат до няколко полицейски коли, които на снимки, разпространени от световните агенции, изглеждат изпочупени.




Напрежението се разрасна вчера, след като хиляди хора, подкрепящи спорния референдум за отцепването на Каталуня от Испания на 1 октомври, излязоха вчера на протест по улиците на Барселона на фона на засилващите се правителствени репресии срещу вота за независимост. Недоволството им беше причинено от арестите, направени от испанската полиция на представители на каталунските власти.


Това са първите арести на каталунски официални лица, откакто през 2011 г. започна кампанията за организиране на гласуване за независимост, отбелязва "Асошиейтед прес", цитирана от БТА. Регионалните власти казаха, че няма да изпълнят заповедта на Конституционния съд да преустановят организацията на допитването на 1 октомври, докато съдиите правят оценка дали то не противоречи на конституцията.


Фотогалерия: Стотици каталунци пренощуваха на улицата на протест срещу "окупаторите" >


"Знаете, че не може да се случи"


Министър-председателят на Испания Мариано Рахой призова в телевизионно обръщение ръководителите на регионалното правителство "да се откажат веднъж завинаги от тази ескалация на радикализъм и неподчинение", предаде "Франс прес". "Още има време да се избегнат по-лоши неща", каза Рахой, след като 14 представители на регионалното каталунско правителство бяха арестувани и това доведе до улични демонстрации срещу испанското правителство и полиция.


"Всяко незаконно действие ще получи твърд и съизмерим отговор", каза още Рахой в изявление, излъчено по испанската обществена телевизия RTVE. "Откажете се от намеренията си - знаете, че този референдум не може да се случи. Никога не е бил законен, нито легитимен, а сега повече от всякога е само една химера."


По време на обръщението хиляди все още протестираха в центъра на Барселона срещу арестите на хора от регионалното правителство. "Окупационните сили вън!", скандираха някои протестиращи. "Ще гласуваме, за да сме свободни", се четеше на някои плакати. Имаше сцени на напрежение и сблъсъци между силите на реда и демонстранти, съобщи журналист от АФП от мястото на събитието.


Арести, конфискация, забранени сметки


Говорител на испанското министерство на вътрешните работи потвърди, че са извършени 14 ареста главно на високопоставени кадри на правителството на Каталуня. Испанското вътрешно министерство не каза кои са арестуваните, но каталунското регионално правителство потвърди, че сред тях са Жозеп Мария Жове, генерален секретар по икономическите въпроси, и Луис Салвадо, секретар по данъчните въпроси. Каталунският премиер Карлес Пудждемон заклейми действията на полицията като "незаконни" и обвини националното правителство в "тоталитарно" поведение.


Министърът на финансите замрази сметките на каталунската изпълнителна власт и реши да се заеме пряко с управлението на финансите на Каталуня, с което драстично ограничи финансовата автономия на областта. Полицията също така иззе 10 милиона бюлетини, отпечатани за вота.


Каталунци протестираха цяла нощ в Барселона, испанският премиер поиска отмяна на референдума

© Jon Nazca, Reuters


Футболният клуб "Барселона" също не остана безучастен и се намеси в дебата с изявление, че "осъжда всяко действие, което може да попречи на хората да упражняват (демократичните си) права".


Влиятелният каталунски вестник "Вангуардия", който месеци наред сдържано подкрепяше допитването, в уводна статия призова за "спокойствие" и предупреди, че е време управляващите и в Мадрид, и в Барселона да преосмислят грешките си - каталунските власти надцениха възможностите си, тъй като на последните избори за местно правителство очевидно нямаше достатъчно подкрепа за сепаратистките партии, а испанските подцениха разломите в каталунското общество. Без да призовава в прав текст за отмяна на референдума, вестникът написа: "Логистиката на референдума на практика е съсипана, но щетите върху гражданското общество са огромни. Нашето задължение е да предотвратим това. Внимавайте с краткосрочното мислене!"


Каталуня разполага с широки правомощия за самоуправление, но ключови сектори като инфраструктурата и данъците са в ръцете на централните власти. Огромна част от нейното 7.5-милионно население подкрепя произвеждането на референдум, като приблизително половината от него иска независимост, а другата половина предпочита Каталуния да остане част от Испания, отбеляза АП.

Ключови думи към статията: