Парламентът одобри на първо четене санкции от 500 до 3000 лева за навлизане на тежки камиони на забранени места

Парламентът одобри на първо четене санкции от 500 до 3000 лева за навлизане на тежки камиони на забранени места

© Надежда Чипева, Капитал

Парламентът одобри на първо четене днес въвеждането на санкции от 500 до 3000 лева за навлизане на тежки камиони след пътен знак, забраняващ това. Размерът на глобите бе определен с промени в закона за МВР, които изменят Закона за движението по пътищата.


В момента глобата за навлизане след пътен знак, забраняващ навлизането на моторно превозно средство с размери, маса или натоварване на ос над означените, е 30 лева.


Размерът на санкциите за паркиране на спирки остава 50 лева, тъй като с приетите поправки се заличава законов текст, според който могат да бъдат от 20 до 150 лева.




Това са поредните санкции за нарушения по пътищата, които парламентът одобрява в последните дни. Миналата седмица депутатите въведоха санкция от 1000 лева и отнемане за три месеца на книжката за шофиране в аварийната лента на магистрала.


С друга промяна в Закона за МВР, която бе одобрена на първо четене днес, се разширяват и правомощията на граничните полицаи. Те вече ще могат да изпълняват "функционалните си задължения по извършване на оперативно-издирвателна дейност и разследване на престъпления на територията на цялата страна".

Ключови думи към статията: