"Разяреният бик" Джак Ламота почина на 95 години

"Разяреният бик" Джак Ламота почина на 95 години

© Reuters

Легендарният американски боксьор Джак Ламота почина на 95-годишна възраст, съобщи семейството му. Той е издъхнал на 19 септември в старчески дом във Флорида след усложнения на пневмония.


Ламота дебютира в професионалния бокс още на 19 години и изиграва 106 мача, в които записва 83 победи, четири равенства и 19 загуби. През 1949 г. той става световен шампион в средна категория след победа над французина Марсел Сердан.


Американецът притежава пояса до 1951 г., когато го губи от великия Шугар Рей Робинсън в един от най-паметните двубои в историята на бокса. Това е шестият и последен мач от легендарното им съперничество, а Робинсън печели с технически нокаут в 13-ия рунд. Въпреки че печели пет от срещите помежду им, Робинсън така и не успява да нокаутира Ламота.




Джейк Ламота срещу Шугар Рей Робинсън по време на епичния им шести сблъсък, състоял се в Деня на свети Валентин през 1951 г.

© Associated Press

Джейк Ламота срещу Шугар Рей Робинсън по време на епичния им шести сблъсък, състоял се в Деня на свети Валентин през 1951 г.


Стилът на Ламота не се характеризира с мощни удари и само 30 от неговите победи идат след нокаут. Той обаче притежава изключителна издръжливост и способност да понася множество удари, преди да изтощи и надиграе своите опоненти. Според мнозина специалисти американецът притежава една от най-здравите брадички в историята на бокса.


Ламота е член на международната боксова зала на славата. През 2014 г. списание Ring Magazine го поставя на 52-о място в класацията на 80-те най-добри боксьори в последните 80 години. След края на кариерата си той се изявява като комик.


Ламота добива световна популярност благодарение на класиката на Мартин Скорсезе "Разяреният бик". Биографичната лента от 1980 г., разказваща за турболентния живот на американския боксьор на и извън ринга, е определяна за един от най-великите спортни филми. Изпълнението на Робърт де Ниро в главната роля е удостоено с "Оскар" и "Златен глобус".


Ключови думи към статията: