Google си купи 2000 служители от HTC за $1.1 млрд.

Те вече имат опит с Google, просто ще бъдат официално техни служители
21 сеп 2017 09:15,
5
Google си купи 2000 служители от HTC за $1.1 млрд.
Рик Остерло се здравизва с главния изпълнителен директор на HTC Шер Уанг по време на конференцията, в която бе обявено споразумението. Източник: Reuters

Google е сключила споразумение на стойност $1.1 млрд. с HTC, съобщиха от компанията, като преди това търговията с акциите на HTC на фондовата борса в Тайван бе спряна, пише Business Insider. Тяхната цена падна с 12% от началото на годината до сега.

Става въпрос за около 2000 служители, които вече имат опит в работата по смартфоните на Google - Pixel, както и други техни устройства, като Chromebook. Към сделката има и "неексклузивно лицензно споразумение" за ползване на интелектуална собственост на HTC.

Този ход е част от стратегията на интернет гиганта да разширява своето хардуерно звено. Шефът му, Рик Остерло, заяви, че по силата на това споразумение част от екипа на HTC ще се присъеди към Google - инженери и дизайнери. Той беше главен оперативен директор на Motorola, но през 2016 г. Google успява да го привлече, за да му възложи задачата да води екипа по производството на хардуер.

Това не е първият път, в който Google решава да даде толкова голяма сума за  производител на смартфони. През 2011 г. тя даде $12.5 млрд. за Motorola, а три години по-късно я продаде за $2.91 млрд.на Lenovo (преди това разпродаде и други части от Motorola). Интернет търсачката отчете целия процес като успешен, тъй като успява да запази контрола върху най-ценното от Motorola - портофолиото от патенти.

Напоследък Google се опитва да следва стратегията на Apple, а именно - да разработва и софтуера, и хардуера на своите устройства. Смартфонът Pixel е първият резултат от това, последван от по-големия Pixel XL, очилата за виртуална реалност Daydream View и домашния спийкър Google Home.

Знак, че тази стратегия е в сила е и слухът, че Google има интерес да започне производството на чипове, за да може да се конкурира по-добре, без да има нужда да разчита на трети страти като Qualcomm, които я снабдяват с чипове.

За сега не е ясно в каква посока ще поеме HTC след сделката. Според някои анализатори тайванският производител ще може да се съсредоточи върху виртуалната реалност - област, в която компанията влага много средства, за да подобри потребителското изживяване и да създава качествено съдържание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
3
 
! Отговори
ffffffffffffffffffff преди 6 години
HTC бяха стархотни телефони преди 4-5 години сега ги превърнаха в масова еднодневка След като и умниците оъ ГЪГЪЛ се намесят направо ще станат чисти боклуцииии
4
1
 
3
 
! Отговори
Бахуро преди 6 години
До Анонимен 1 и 3: Всъщност Гугъл са с митичен статус относно работна среда и привилегиите за служителите. Анонимен 1, сега се замисли за твоя работодател...
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЕдинРазликата е, че всеки служител може да си тръгне, когато си пожелае...
2
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И аз се продавам, даже жената ми е пуснала обява в ОЕЛЕКС, но никой не ще да ме купи...
1
6
 
20
 
! Отговори
Един преди 6 години
Модерно робство. Преди така са си ги купували за памуковите плантации.

Спонсорирани публикации