Съдът върна делото срещу кмета на Пловдив заради противоречия в обвинението

Кметът на Пловдив Иван Тотев.

© Анелия Николова

Кметът на Пловдив Иван Тотев.

Окръжният съд в Пловдив прекрати съдебното производство срещу кмета на Пловдив Иван Тотев и върна делото на Софийската градска прокуратура за отстраняване на допуснати съществени процесуални нарушения, съобщи dariknews.bg, позовавайки се на съобщение от съда.


Тотев беше обвинен по най-тежката алинея за длъжностно престъпление за изграждането на зоокът в града, от което според разследващите са настъпили щети за общинския бюджет в размер на близо 700 хил. лева.


Делото беше образувано по обвинителен акт на антикорупционното звено на Софийската градска прокуратура, с който освен него на съд бяха предадени и един от заместниците на Тотев - Димитър Кацарски, както и районният кмет на "Западен" Димитър Колев. Двамата също за обвинени в престъпление по служба.




Окръжният съд в Пловдив е приел, че в хода на разследването са допуснати съществени нарушения, довели до ограничаване на правото на защита на обвиняемите и защитниците им. Освен това магистратите са констатирали противоречия в обвинителния акт. Ако се твърди, че престъплението е извършено в съучастие, то следва да бъде обосновано, допълват още от съда.


Разпореждането на магистратите подлежи на протест и обжалване пред апелативният съд в града в 7-дневен срок.


След повдигане на обвинението прокуратурата поиска отстраняване на Тотев от кметската длъжност, но съдът не уважи искането. В определението съдът каза, че прокуратурата е нямала никакви основания да иска отстраняването на кмета, че липсват каквито и да е било доказателства, че той е можел или е въздействал по някакъв начин на свидетелите, разпитани в хода на разследването. Тотев заяви, че съвестта му е чиста. Повече четете тук.

Ключови думи към статията: