Областната управа ще задвижва процедура за отдаване под наем на стадион "Георги Аспарухов"

Областната управа ще задвижва процедура за отдаване под наем на стадион "Георги Аспарухов"

© LAP.bg

Областният управител на София Николай Пехливанов обяви, че ще задейства процедура за дългосрочно отдаване под наем на стадион "Георги Аспарухов". Той твърди, че до момента това не се е случило, защото "законово е много трудно".


От областната управа, в чиито активи е стадионът, заявиха, че изчакват да видят дали ще бъде приет новият проектозакон за младежта и спорта, за да задвижат процедурата за отдаване под наем. Според спортния министър Красен Кралев е напълно възможно при "интензивна работа" да има нов закон до края на 2017 г.


"Ако случайно това не се случи, ще предприема действия за дългосрочно отдаване под наем на тези съоръжения", каза Пехливанов пред Би Ти Ви.




Областният управител на София Николай Пехливанов заяви, че ако законопроектът за спорта не бъде приет до Нова година, ще предприеме действия за дългосрочно отдаване под наем

© Цветелина Белутова, Капитал

Областният управител на София Николай Пехливанов заяви, че ако законопроектът за спорта не бъде приет до Нова година, ще предприеме действия за дългосрочно отдаване под наем


От построяването му през 1963 г. стадион "Георги Аспарухов" се ползва от "Левски". Футболният клуб има акт за безвъзмездно и безсрочно ползване на съоръжението.


Oт областната управа заявиха за "Дневник", че тепърва предстои да се реши каква да бъде процедурата за отдаване под наем - търг или конкурс.


Законно или не?


Пехливанов твърди, че решението няма никаква юридическа стойност. "Законово то не е обосновано, но фактически съществува и това е базата, на която се стъпва", каза той. По думите му казусът е "много стар" и "постоянно е подмятан от институция на институция".


От "Левски" отговориха, че обвиненията са неоснователни. "Левски" не е единственият отбор, който използва стадион по този начин. Но аз не искам да гледам в градината на другите. Според мен сензация в този случай не може да се търси, защото всичко е известно, няма нещо ново по този въпрос, което да се казва", заяви изпълнителният директор на "Левски" Красимир Иванов пред "Дневник".


Той изтъкна факта, че клубът е направил сериозни инвестиции в стадиона, тренировъчни игрища и базата на детско-юношеската школа. "Излишно се търси някакъв скандал, когато го няма. Още повече, че ние (клубът) имаме документи за ползването на "Герена". "Левски" стопанисва стадиона и е направил немалко инвестиции в последните години по подобряването на базата", каза Иванов.


Изпълнителният директор на "Левски" Красимир Иванов заяви, че обвиненията са неоснователни и излишно се търси скандал

© LAP.bg

Изпълнителният директор на "Левски" Красимир Иванов заяви, че обвиненията са неоснователни и излишно се търси скандал


Според него са подбрани факти, които не показват цялостната картина около използването на стадион "Георги Аспарухов", и историята е представена едностранно от областния управител.


"Темата е много широка и може да се говори много по нея, но въпросът е генерален и не касае само "Левски", добави изпълнителният директор на сините.


В спортния комплекс "Георги Аспарухов" има и общинска, и държавна собственост.


Защо чак сега?


От областната управа заявиха за "Дневник", че заради настоящия закон за спорта няма как да бъде стартирана процедура за отдаване под наем на стадиона, тъй като няма действащ договор с "Левски". И допълниха, че в новия проектозакон това било урегулирано.


Действащият закон за спорта е в сила от 1996 г., като оттогава е претърпял над 30 поправки, изменения и допълнения. Самият Пехливанов не пожела да коментира пред "Дневник" какви действия ще предприеме, ако проектозаконът не бъде приет.


Активизацията на областния управител по казуса със стадион "Георги Аспарухов" идва в момент, в който Министерството на младежта и спорта подготвя обявяването на конкурс за отдаване под наем на стадион "Българска армия" и базата в Панчарево.


"Не знам дали има връзка между това, не искам и да намесвам "ЦСКА-София", защото това би било спекулация от моя страна. Факт е обаче, че случайно или не времето на публикацията съвпада с този конкурс за базите", каза Красимир Иванов.

Ключови думи към статията: