Фолкер Шльондорф и носител на международния "Букър" гостуват на "Синелибри"

Фолкер Шльондорф

© Организаторите

Фолкер Шльондорф

Големият немски режисьор Фолкер Шльондорф и носителят на международната литературна награда "Ман Букър" Давид Гросман ще са сред гостите на "Синелибри", съобщиха организаторите от издателство "Колибри" на пресконференция днес. Третото издание на фестивала между 11 и 22 октомври разширява програмата си с международен конкурс, концерт на Софийската филхармония и фотографска изложба, а над 90% от филмите ще са премиерни.


Носител на "Оскар" и "Златна палма" за екранизацията си по Гюнтер Грас "Тенекиеният барабан", Шльондорф пристига у нас с филм в конкурса - "Завръщане в Монтаук" по Макс Фриш и за панорама на творчеството си. Той вече бе у нас веднъж през 2011 г., на "София филм фест", където представи автобиографията си, издадена в рамките на поредицата "Амаркорд" на "Колибри".


В съревнованието участват още "Вечерята" по романа на Херман Кох с Ричард Гиър, Лора Лини и Стийв Куган, "Измамените" - най-новият филм на София Копола, с Никол Кидман, Колин Фарел и Ел Фанинг, Кирстен Дънст, "Изгубеният град Z" по бестселъра Дейвид Гран, "Червеният Истанбул" на Ферзан Йозпетек, по едноименната му книга, "Дама пика" по Пушкин, реж. Павел Лунгин, "История на любовта" по Никол Краус, реж. Раду Михайлеану) и "Ана Каренина. Историята на Вронски" по Толстой, режисирана от Карен Шахназаров.




Давид Гросман

© Организаторите

Давид Гросман


Като всеки конкурсен фестивал, "Синелибри" ще има и жури, председателствано от внучката на Чарли Чаплин Кийра. Победителят ще бъде обявен на официална церемония в Зала 1 на НДК на 14 октомври.


Давид Гросман, който е един от най-известните живи израелски писатели, идва за представянето на "Един кон влязъл в бар" - романът, който тази година му донесе престижния международен аналог на наградата "Букър".


Концерт на Софийската филхармония ще съпътства прожекция на "Дама пика" в зала "България", по случай 80-годишния юбилей на концертната зала. Фестивалът ще бъде съпътстван от фотографска изложба на име "25-и кадър" на Ивайло Петров и Емануела Беловарски (Whaleworx Studiо), както и късометражни филми преди заглавията в програмата. Част от паралелната програма на фестивала ще бъде честването на 95-годишния юбилей на писателя и киносценарист Анжел Вагенщайн.


Пълната програма на фестивала с близо 40 заглавия, ще се появи скоро на сайта на фестивала.