Личните лекари отново настояват да се въведе потребителска такса за деца

Личните лекари отново настояват да се въведе потребителска такса за деца

© Георги Кожухаров

Национално сдружение на общопрактикуващите лекари в България припомни искането си да се въведат потребителски такси за преглед на деца. Организацията настоява за това от миналата година и повдига въпроса отново преди предстоящата процедура по формирането на бюджета за догодина, в интервю на председателя д-р Любомир Киров пред БНР.


В момента прегледът на деца при личния лекар е безплатен и той не се компенсира по същия начин, както в специализираната или болничната помощ, където и за деца има такси и то дори по-високи от стандартната от 2.90 лв., изтъква Киров. Предложението на сдружението е потребителската такса за деца да е като за пенсионерите - 1 лев, а останалите 1.90 лв. да се покриват от здравната каса.


"От моите данъци, от данъците на колеги, вашите, да се заплаща за децата, както за пенсионерите. Един лев да плащат родителите, а останалите лев и 90 стотинки да се заплащат от държавата, което е безкрайно справедливо. Не може нашите колеги, както и медицинските сестри и други да изпълняват социална политика. Извинявайте, ние изпълняваме тази политика плащайки си данъците", казва Любомир Киров.


И тази година, както и миналата, личните лекари настояват за увеличение с 25 млн. лева на бюджета за първична помощ, което може да се подплъти с въвеждането на таксата за деца, казва Киров. "Нашата позиция е ясна от години и тя е, че всички трябва да заплащат такава такса, а ако трябва да има освободени от нея хора, независимо на каква възраст и по какви причини, то тази такса да бъде покривана от съответното ведомство, институция или който там е преценил, че този човек не трябва да я заплаща", казва председателят на сдружението.