Коритото на река Въча е почти сухо, сигнализират от Асоциация на парковете

Коритото на река Въча е почти сухо, сигнализират от Асоциация на парковете

© Асоциация на парковете в България

Kоритото на река Въча при град Кричим е почти сухо. Това се случва втори ден след решение на кмета на града Атанас Калчев реката да се пресушава между 8.30 и 17.30 часа всеки ден, а графикът за работата на ВЕЦ-а за периода между 18 и 22 септември е променен. За това сигнализират от Асоциацията на парковете в България, които се опасяват, че три вида риба в защитена зона "Река Въча - Тракия" ще бъдат сериозно засегнати.


Река Въча – в частта си след регулацията на града и вливането й в река Марица, е част от защитена зона "Река Въча - Тракия". Там се опазват местообитания на маришката мряна, европейската горчивка и бисерната мида. Действията, предприети от кмета, са опасни за защитени видове риба.


От Асоциацията са изпратили сигнали до Регионалната екоинспекция в Пловдив, както и до районната прокуратура за потенциално престъпление по реда на чл. 278 в ал.1 от Наказателния кодекс, според който унищожаването или повредата на защитен природен обект със значителна вреда се наказва с лишаване от свобода до две години или с поправителен труд.




В отговор на притесненията кметът Атанас Калчев обяснява в личния си профил, че действията му са заради разчистване коритото на реката в регулацията на града от храстовидна растителност, която на места преминавала в дървесна и разстилане на новообразуваните наноси в самото корито.


Калчев обяснява действията си с изпълнение на Закона за водите, съгласно които той трябва ежегодно да определя участъците от реката в регулация, които имат нужда от прочистване като част от дейностите за постоянна и превантивна защита от евентуални наводнения.


Подобно почистване на коритото е правено за последно през пролетта на 2012 г., а през 2015 е преценено, че няма нужда от подобно прочистване, показа проверка на "Дневник" в отчета на община Кричим за изпълнението на общинската програма за опазване на околната среда.


Според кмета, който е на тази длъжност от 2007 г., спирането на водния отток в определения часови диапазон в рамките на пет дни няма да повлияе на нивото на подпочвените води в новите и по-дълбоки тръбни кладенци на ВиК - Пловдив, за питейна вода.


"Дневник" изпрати запитване до Регионалната екоинспекция в Пловдив за резултатите от проверката на място, както и помоли за коментар кмета на общината и отговорното ведомство – МОСВ.

Ключови думи към статията: