МВР опитало да спре рок фест на село - музиката щяла да провокира ромите към безредици

МВР опитало да спре рок фест на село - музиката щяла да провокира ромите към безредици

© Фейсбук

МВР се е опитало да забрани рок фестивал в силистренското село Секулово на 9 септември, защото музиката щяла да възбуди местните роми и да причини безредици. Уведомителното писмо на полицията в Дулово е цитирано от сайта "Оффнюз" и е качено и на профила в социалната мрежа "Фейсбук" на един от организаторите на феста "Енигма рок" - Боби Ейнджъл.


В писмото се казва: "По-голямата част от жителите на с. Секулово са от ромски произход. Това фактическо положение, както и предвиденият нетрадиционен за културата на ромския етнос вид музикални изпълнения, създават предпоставки за извършване провокационни действия на етническа основа, които е възможно за прераснат в масови нарушения на обществения ред."




Уведомителното писмо от полицията е до председателя на местното читалище "Христо Ботев - 1941" - другият организатор, и идва, след като на МВР е било съобщено за предстоящото събитие. В заключение от вътрешното ведомство указват на читалището да промени "мястото на провеждане на организираното мероприятие". Писмото е от края на август, т.е. няколко дни преди предвидената за фестивала дата.


Фестът все пак се е състоял и е продължил 12 часа, като участие са взели десет групи - SEVI, The A.X.E. Project, Mirror, Black Rose, Sanitarium Escape, Inflict и др., разказа за "Дневник" Боби Ейнджъл.


"Енигма рок" се състоя с огромен успех сред местни и гостуващи въпреки забраната на МВР Дулово, тъй като получихме разрешение от кмета на общината - д-р Юксел Ахмед, с което полицията се задължава да охранява мероприятието", допълни той.


МВР опитало да спре рок фест на село - музиката щяла да провокира ромите към безредици


Заповедта на общинския кмет е два дни преди датата на събитието. В нея се задължават организаторите да предприемат необходими мерки за осигуряване на реда. Посочва се и заповедта да се връчи и на началника на местната полиция за "сведение и изпълнение".


По думите на Боби Ейнджъл сигналът в местната полиция е подаден от кмета на селото Невзад Ибрям, който в продължение на месеци бойкотирал фестивала, като всявал етническа омраза и различния между местното население.


Обясни, че той и председателят на читалището Николай Илиев са на мнение, че малките населени места "имат нужда от незабавно просвещаване, затова Секулово е идеално място за нов рок фест".


"Енигма рок" със сигурност е събитие, което е с потенциал да се превърне в ежегодна традиция, а следващата пролет в селото ще се състои празник на етническия фолклор", завърши Боби Ейнджъл.