Фюри поиска да бъде оневинен, за да си върне предишната слава

Последната битка на Фюри беше срещу Владимир Кличко, когато спечели титлите в четирите версии в тежка категория

© Associated Press

Последната битка на Фюри беше срещу Владимир Кличко, когато спечели титлите в четирите версии в тежка категория

Бившият световен шампион по бокс в тежка категория Тайсън Фюри призова Антидопинговата агенция на Великобритания (UKAD) да се произнесе възможно най-скоро по обвинението му за употреба на допинг. През юни миналата година той беше уличен в употреба на забранени вещества, но обяви, че иска "да си върне предишната слава".


Фюри е със спрени права от 15 месеца, като чака да бъде насрочена дата за изслушване пред UKAD. Антидопинговата агенция трябваше да вземе решение през май, но го отложи и се очаква да бъде насрочена нова дата до края на годината. Фюри, който е на 29 години, се закани да съди UKAD за тези действия.


"Или ме накажете, или ме пуснете на свобода. Твърде дълго бях в застой и искам да продължа напред с живота си! Изчистете името ми и ми позволете да си върна предишната слава", написа Фюри в своя профил в "Туитър".




Коментарът на англичанина може да се приеме като знак за евентуално завръщане на ринга на 29-годишния боксьор. За последно той се би срещу Владимир Кличко през ноември 2015 г., когато спечели и събра всички шампионски титли в четирите версии на тежката категория - IBF, WBA, WBO и IBO.


Украинецът активира клаузата в договора за реванш, който беше отлаган два пъти от Фюри и не се състоя. Англичанинът беше обвинен в употреба на допинг през юни 2016 г., като призна, че е взимал редовно кокаин, за да се бори с депресията.


Ексцентричният боксьор често е в центъра на шоуто

© Reuters

Ексцентричният боксьор често е в центъра на шоуто


"Колко дълго трябва да бъда държан извън ринга? Минаха 15 месеца, откакто ме разследват. Вие спирате невинен човек от изпълнение на съдбата му и подсигуряване на семейството му", заяви Фюри, според когото е третиран по особен начин от UKAD.


"Случаите на всички останали се решават след няколко месеца, защо трябва да бъда третиран по различен начин. Със сигурност трябва да има закон за човешките права, който да предотвратява да се случват такива неща с хората", допълни англичанинът.


Фюри се отказа два пъти от бокса - през октомври 2016 г. заради психологически проблеми и през юли тази година. През март той обяви, че се връща на ринга и иска да се бие с новия световен шампион Антъни Джошуа, като дори разкри, че се подлага на диета, за да си върне отново оптималното състезателно тегло.

Ключови думи към статията: