Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

"Да, България" иска оставката на Караниколов – вреден е за икономиката

2 коментара
Снимка: БГНЕС

Партия "Да, България" поиска икономическият министър Емил Караниколов да подаде оставката си, тъй като с поведението си около казусите с оръжейните предприятия "Дунарит" и "Емко" показал, че поведението му е неадекватно и вредно.

Според партията на бившия правосъден министър от втория кабинет на ГЕРБ Христо Иванов поредицата от цесии на кредита на "Дунарит" от фалиралата КТБ са били преднамерени и добре планирани, за да стигнат до "Държавната консолидационна компания", на която в крайна сметка "Дунарит" плати около 50 млн. лв. по дълговете си, за да предотврати придобиване от държавата. Това обаче е осветило търговски отношения на държавните институции с офшорката "Виафот", която е свързвана с депутата от ДПС Делян Пеевски.

От "Да, България" смятат, че тези действия на държавата, спирането на лицензите на "Дунарит", както и към "Емко", което претендира да е негов собственик, а също и прехвърлянето на поръчки на "Емко" към държавното ВМЗ, са непремерени реакции на държавните институции, чието острие се е оказал Караниколов.

"Сигналът е даден и той е недвусмислен – чрез държавните лостове ще бъдат погазени закони и Конституцията, по отношение защитата на частната собственост и осигуряването на еднакви правни условия за стопанска дейност. Това не е първата укорима изява на Караниколов, но категорично е достатъчна да го накара да поеме политическа отговорност предвид поста, който заема. В миналото, като директор на Агенция за приватизация, той има своята роля за прокарването на скандални сделки като продажбата на "Булгартабак“ или пък Дипломатическия клуб в Бояна, удобно и безпроблемно озовали се в контрола на Делян Пеевски", пише в становището на "Да, България".

Предложенията на Караниколов за придобиване на „Дунарит“ от страна на държавата, съпътствано от предложение за създаване и оглавяване от негова страна на междуведомствен съвет за развитие на оръжейните предприятия, са не просто съшити с бели конци, а очевиден пример за впрягане на държавната мощ в посока на овладяване на субекти в бранш с приходи от над 1 млрд. евро годишно, смятат още в партията на Христо Иванов и настояват за оставката му.

Призив за оттеглянето му оправиха миналата седмица и от АБВ – също извънпарламентарна партия, но Караниколов даде знак, че не смята да напуска поста като обясни, че всяко негово действие е продиктувано от загриженост за отрасъла и за предотвратяването на инциденти с взривове на площадките на военни заводи, каквито имаше в миналото.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

2 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Българофил
    #2

    Момчето е генийче, на 21 г. завършва Право, което се учи шест години! Е, и таткото(преподавател по същата специалност в НБУ) е дал едно рамо!.. Поредната ,,калинка" знае, че за да папка трябва да слушка!

  2. Десен бесен
    #1

    Какво ли е да си едновременно от Атака и ДПС? Или си п....тутка, или между двете партии няма разлика, или и двете.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.