Парламентът избра Ивайло Иванов за управител на Националния осигурителен институт

Ивайло Иванов

© Анелия Николова

Ивайло Иванов

Парламентът избра днес Ивайло Иванов за управител на Националния осигурителен институт (НОИ) за срок от четири години. Кандидатурата му, която бе издигната от ГЕРБ и "Обединени патриоти", бе подкрепена от "БСП за България" и ДПС. "За" гласуваха 183 народни представители, а един се въздържа.


До избора се стигна, след като досегашният управител Бисер Петков стана министър на труда и социалната политика в кабинета "Борисов 3". Досега Ивайло Иванов бе зам.-министър в същото министерство.


Дебат по кандидатурата нямаше. Депутатът от "Обединени патриоти" Петър Шопов попита БСП защо нямат алтернативна кандидатура, а социалистът Георги Гьоков му отговори, че Иванов е професионалист, а "когато има за какво да бъдат подкрепяни управляващите, БСП ще ги подкрепя".


В кулоарите на парламента Ивайло Иванов обяви, че като шеф на НОИ ще работи за законови промени, свързани с ограничаване на болничните, които се ползват неправомерно. Той каза още, че планира срещи с европейските институции, на които да постави въпроса българите в Европейския съюз да ползват пълните си осигурителни права.

Ключови думи към статията: