Спортното министерство ще обяви след 31 март как са изразходвани парите от хазарта

Спортното министерство ще обяви след 31 март как са изразходвани парите от хазарта

© LAP.bg

Крайната оценка за резултатите от проектите, финансирани по Националната програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10а от Закона за хазарта, ще бъде изготвена най-късно до 31 март 2018 г. Това обяви Министерството на младежта и спорта (ММС) в отговор на въпрос на "Дневник".


Финансовите отчети на одобрените проекти трябва да бъдат внесени в ММС до 31 октомври. Те ще бъдат разгледани и приети до 20 декември, а обработването и анализирането на статистическите данни ще приключи до 28 февруари.


Крайната оценка за съответствието, ефективността, ефикасността и устойчивостта при изпълнението на програмата ще бъдат публикувана на електронната страница на министерството, заявиха от ведомството на Красен Кралев. Одобрените проекти са 64, а финансирането е на обща стойност 2 млн. лева.




ММС твърди, че към момента няма получени сигнали за неефективно изпълнение на финансираните проекти.


От министерството обясниха за "Дневник", че се осъществяват текущ контрол по изпълнението на програмата, комуникация с организациите и електронен мониторинг на дейностите. Контролът за целесъобразното изразходване на средствата ще бъде извършен след получаването на отчетите по проектите.


Миналата седмица читател сигнализира, че е получил рекламни брошури за два нови уебсайта, финансирани от ММС по програмата - tireshavash.com и stopagresia.com, които не работят. Едва след проверката на "Дневник" сайтовете започнаха да функционират.


Крайният срок за реализирането на проектите е 15 октомври. По едно от трите направления - "Информирай младите", има задължително изискване за "осъществяване на едномесечна национална кампания за разпространение на изработените видеоклипове и банери за достигане на посланията до целевата група".


"Организациите реализират планираните по проектите национални кампании по направление "Информирай младите" съгласно предложените времеви графици", казаха от ММС.


От министерството допълниха, че срокът за реализирането на всички дейности няма да бъде удължен, но "всички изработени продукти в рамките на проектите (клипове, банери и други) и резултатите от тях ще продължат да бъдат популяризирани".


"По този начин кампаниите за превенция на агресията и зависимостите не се ограничават с краен срок, а се превръщат в устойчиви дейности и в добавена стойност към осъществените проекти", казаха още от спортното министерство.

Ключови думи към статията: