Пътната агенция иска от службите проверка за разпространена фалшива новина от нейно име

Няма избран подебител, процедурата продължава, увериха от пътната агенция.

© Николай Дойчинов

Няма избран подебител, процедурата продължава, увериха от пътната агенция.

Агенция "Пътна инфраструктура" сезира Държавна агенция "Национална сигурност" и останалите компетентни институции за разпространените снощи от нейно име фалшива информация и документи, се казва в съобщение на институцията от днес. Снощи до медиите стигна писмо, според което е избран изпълнителят на изграждането на тол-системата.


"Веднага след разпространяване на невярната информация е извършена проверка на информационните системи на АПИ и е установено, че електронното писмо не е изпратено от електронна поща на агенцията и информационните системи не са били обект на хакерска атака.


Електронното съобщение е изпратено от интернет платформа, имитираща името на АПИ, посочват от агенцията. Оттам уточняват, че работата на тръжната комисия за избор на изпълнител в обществената поръчка за проектиране, изграждане и въвеждане на електронна система за събиране на таксите за ползване на републиканската пътна мрежа продължава.




Процедурата върви от април 2016 година, като за този период има 14 жалби срещу обществената поръчка. Седем от жалбите са разгледани и отхвърлени. Мотивите са най-вече къси срокове на поръчката. Средно една жалба се разглежда 30 месеца, което бави всеки търг.


Тъкмо обжалването на всяка процедура доведе до това правителството да обяви, че обжалванията продължат, ще изгради системата с 200 млн. лв. от бюджета. Министърът на регионалното развитие Николай Нанков каза, че се обмисля завеждане на насрещен иск срещу жалбоподателите за пропуснати ползи. Изчисленията на министерството са, че всеки ден държавата губи 1.5 млн. лв. от невъвеждането на тол системата.