"Да, България" иска оставката на министъра на икономиката

"Да, България" иска оставката на министъра на икономиката

© Анелия Николова

Първите 100 дни от управлението на кабинета "Борисов 3" показаха по категоричен начин неадекватното и вредно поведение на министъра на икономиката Емил Караниколов. Това обявяват в своя позиция от "Да, България" като по този начин мотивират искането си за неговата оставка.


"В псевдоопит да оправдае своята активност за незаконно превземане на независим частен субект – оръжейното предприятие "Дунарит" АД, министър Караниколов първоначално обяви, че държавата ще спасява дружеството. Без то да има каквато и да е нужда да бъде спасявано", допълват от партията.


"Дунарит" се оказа длъжник на държавата след близо 2-годишна сага около неговия корпоративен контрол, както и след напълно преднамерени и добре планирани цесии, осветили търговски отношения на държавните институции с офшорката Viafot Ltd.(свързвано с депутата от ДПС Делян Пеевски - бел. ред.), с единствената цел да бъде поставено в зависимост и да бъде превзето, се допълва в позицията, изпратена до медиите.




От партията анализират, че държавата е била поставена в ролята на догонващ, след като от страна на "Дунарит" са й върнали близо 50-те млн. лв. дългове, които тя покри от името на предприятието към фалиралата КТБ.


"Това обаче само засили непремерените реакции на институциите, чието "острие" се оказа Караниколов – отнети лицензи, преместени поръчки, протакане на процедури, проверки от полиция и прокуратура", допълват от партията.


Според нея случилото се е сигнал, че чрез държавните лостове ще бъдат погазени закони и Конституцията по отношение защитата на частната собственост и осигуряването на еднакви правни условия за стопанска дейност.


"Да, България" смята, че това не е първата укорима изява на Караниколов, но категорично е достатъчна да го накара да поеме политическа отговорност предвид поста, който заема.


"В миналото, като директор на Агенция за приватизация, той има своята роля за прокарването на скандални сделки като продажбата на "Булгартабак" или пък Дипломатическия клуб в Бояна, удобно и безпроблемно озовали се в контрола на Делян Пеевски", пише в позицията.


Според нея предложението на икономическия министър държавата да придобие "Дунарит" съпътствано от предложението му да оглави междуведомствен съвет за развитие на оръжейните предприятия, са не просто съшити с бели конци, а очевиден пример за впрягане на държавната мощ в посока на овладяване на субекти в бранш с приходи от над 1 млрд. евро годишно.

Ключови думи към статията: