БСП сравни Румен Радев с Петър Стоянов покрай избора на шеф на ВАС

Кирил Добрев

© Надежда Чипева, Капитал

Кирил Добрев

Зам.-председателят на БСП Кирил Добрев сравни президента Румен Радев с един от предшествениците му Петър Стоянов покрай избора на нов председател на Върховния административен съд (ВАС).


Миналата седмица Висшият съдебен съвет (ВСС), чийто мандат изтича на 2 октомври, избра Георги Чолаков за шеф на ВАС. Президентът Румен Радев обяви, че проучва дали да не спре назначението с мотив, че председателят на ВАС трябва да се избере от новия състав на ВСС, тъй като той ще работи с него. Държавният глава, който е в САЩ до 24 септември, все още не е подписал указ за назначаването на Чолаков, както и не е върнал кандидатурата му.


"Това не е прецедент. И Петър Стоянов е искал избор на позиции и шефове в съдебната система да става от новия орган. Доколкото разбрах, президентът Радев иска новия ВСС да препотвърди избора на стария и в това няма нищо лошо", заяви Кирил Добрев днес.




Колегата му от Изпълнителното бюро на БСП Атанас Зафиров коментира, че скандалът с избора на нов изтребител за Военновъздушните сили (ВВС) цели да омаскари президента Румен Радев. Минала седмица от анкетната комисия в парламента, която разследва случая, обявиха, че критериите за избор на нов изтребител са променени без знанието на парламента по времето, когато Радев е бил командир на ВВС.


БСП призова още вицепремиерите Красимир Каракачанов и Валери Симеонов да оттеглят подписите си от доклада за сигурността, тъй като Русия не била заплаха, а стратегическа възможност за България.