Как се печели от историческо наследство?

Перперикон е пример за развитие на културния туризъм
19 сеп 2017 13:30, Екип на Bloomberg
7
Как се печели от историческо наследство?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Перперикон е пример за това как трябва да се развива културно-историческият туризъм. Това коментира археологът проф. Николай Овчаров в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. 

"Перперикон с всичките си 150-200 хил. посетители (не всички успяват да бъдат регистрирани годишно) вече ни показват, че това е възможно. Само за миналата година(при положение, че нашите такси като цяло са ниски в България-6 лв.) общината има приход близо 200 хил. лв. от Перперикон само от преките такси (билети и паркинг)".

По думите му Кърджали се развива положително заради Перперикон, защото привлича много културни туристи.

"През 2005 в Кърджали имаше само един хотел с вид на общежитие, сега вече има над 100 хотела. Всичко това се случи именно заради развитието на културния туризъм, заради тези стотици хора, които посещават историческите места в района".

Археологът посочи, че в България има достатъчно много паметници, които имат потенциал да бъдат развивани по такъв начин, че да привличат поне толкова хора, колкото съседна Гърция например.

Дава ли държавата пари за археология и разкопки?

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
0
 
! Отговори
Галина Цветанова преди 6 години
Първо да уточном, че светилището НЕ Е Перперикон, ПЕРПЕРЕК! И второ- да уточним, че ти, масонско и ционистко ***, можеш само да съсипваш! Това е задачата, който са ти поставили твоите Господари и ти като послушно псе го правиш! Но! "Няма зазоряване за тях" е написано в Светото Писание! Моито съболезнования за теб, Овчаров, че не са ти казали твоите юдео-масонски господари, че след като напуснеш тялото си ще отговаряш пре Единния за поразиите върху историята ни!
5
1
 
3
 
! Отговори
ех,професоре преди 6 години
На Гърция и Италия не можем да стъпим на малкото пръстче,ти си дрънкаш патрЕотични безумия...
4
0
 
2
 
! Отговори
Гробокопач преди 6 години
Перперек е пример, точно за обратното - как не трябва да се развива "културно-исторически" туризъм. Налице е тотално пшоругаване на светилището от Овчаров и масонският ред зад него. На такива места се извършва поклонение, не туризъм.
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако ти викат Череnа (но не от Индиана Джоунс) и си успял да си лицензираш иманярството - т.е. имаш пари и лоби, за да не те закача никой в държавата, защо не. Иначе наливането от пусто в празно, отдавна е известно.
2
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 2Явно така се печели от историческо наследство.
1
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Перперикон с всичките си 150-200 хил. посетители (не всички успяват да бъдат регистрирани годишно) вече ни показват, че това е възможно. Само за миналата година(при положение, че нашите такси като цяло са ниски в България-6 лв.) общината има приход близо 200 хил. лв. от Перперикон само от преките такси (билети и паркинг)".150хил. посетители Х 6 лв = 900хил. лева. Пак е крадено като за последно .