Леката атлетика чака премиера да каже кога ще oтвори врати зала "Фестивална"

Шефът на БФАЛ Добромир Карамаринов заяви, че Бойко Борисов държи да присъства на откриването на залата

© LAP.bg

Шефът на БФАЛ Добромир Карамаринов заяви, че Бойко Борисов държи да присъства на откриването на залата

Българската федерация по лека атлетика (БФАЛ) очаква реконструираната зала "Фестивална" да бъде открита през октомври. Точната дата ще бъде определена от премиера Бойко Борисов, обяви президентът на БФАЛ Добромир Карамаринов.


"Асикс арена" е абсолютно готова и напълно оборудвана. Имаме и дата през октомври за официалното откриване, за която сме говорили със спортния министър Красен Кралев. Не искам да конкретизирам, защото нещата трябва да се съгласуват с премиера, който има желание да присъства", коментира Карамаринов на пресконференция.


Съоръжението, което ще носи името "Асикс арена" срещу договор за 100 хиляди лева годишно, трябваше да отвори врати още през ноември. Ремонтът на залата започна на 11 февруари 2016 г. и по задание и договор с изпълнителя трябваше да завърши за 270 дни (около девет месеца)..




Оставката на предишния кабинет "Борисов" обаче доведе до забавяне. След това беше поставен нов срок от спортния министър Красен Калев - март 2017 г. Това обаче не се случи и след като беше изпуснат лекоатлетически сезон на закрито, откриването на залата отново се отложи.


През юли "Фестивална" стана "Асикс арена" срещу договор за 100 хил. лева годишно

© LAP.bg

През юли "Фестивална" стана "Асикс арена" срещу договор за 100 хил. лева годишно


"Много сме доволни, че след толкова години най-после ще имаме зала за лека атлетика, която да обезпечи подготовката на състезателите в София за зимния сезон. Подменено е отоплението осветлението, вентилацията, настилката. Въобще цялото съоръжение е модернизирано. Най-радващото е, че атлетиката вече си има дом за четирите зимни месеца, което е и основното предназначение на залата", каза още Карамаринов.


От федерацията планират в "Асикс арена" да се състоят националните първенства на закрито, както и Балканиадата за юноши и девойки през февруари. "Залата не може да домакинства европейско или световно първенство, но изцяло покрива изискванията за национални шампионати и турнири. Новата зала в Бургас ще може да приеме големи първенства", обясни Карамаринов.


Ивет Лалова заяви, че с откриването на новата зала ще има възможност по-често да тренира в България

© LAP.bg

Ивет Лалова заяви, че с откриването на новата зала ще има възможност по-често да тренира в България


Най-добрата българска спринтьорка Ивет Лалова-Колио заяви, че ще пренасочи част от зимната си подготовка в София. "Имам много хубави спомени от тази зала, защото там са първите ми стартове. Хубаво е, че ще мога да се върна в нея като състезателка."


"Досега българските атлети бяха принудени да търсят място за подготовка през студените месеци в чужбина. Сега тази обновена зала решава всички проблеми. Така и аз ще имам възможност да се връщам по-често в София през зимата, да тренирам с по-младите, което предполагам ще бъде допълнителна мотивация и за тях", каза Лалова на пресконференцията на БФАЛ.