Газът се очаква да поевтинее с над 7% от октомври

Газът се очаква да поевтинее с над 7% от октомври

© Георги Кожухаров

Природният газ ще поевтинее със 7.29% от октомври до 343.22 лв. за 1000 куб. м без акциз и ДДС, или 32.26 лв. за мегаватчас. Това показват изчисленията на работната група към Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), която трябва да одобри новата цена.


Това означава, че регулаторът е удовлетворил искането на "Булгаргаз" за цената през четвъртото тримесечие, съобщава в днешния си брой "Капитал daily".


Докладът на работната група ще бъде обсъден на открито заседание на 25 септември, след което КЕВР трябва да вземе своето решение, което ще влезе в сила на 1 октомври.




При такава промяна в цената - над 5%, би трябвало да се коригират и цените на парното. В този случай обаче не се знае още дали това ще се случи, тъй като от 1 октомври би трябвало да се вдигнат и цените за пренос и достъп на газ, които потребителите плащат на "Булгартрансгаз".


Според изчисления на регулатора това ще се отрази в крайната цена на различните видове потребители между 0.36 и 2.5%, а специално за "Топлофикация София" - с малко под 2.5%. Индустрията, както и топлофикациите са недоволни от поскъпването и изчисляват, че самата цена за пренос, която в момента е 19.73 лв. за 1000 куб. метра, ще се увеличи с до 60%, което според тях е необосновано.


През четвъртото тримесечие "Булгаргаз" ще разчита освен на руския газ и на местния добив от находището "Галата", за който през август е сключен договор с концесионера "Петрокелтик".

Ключови думи към статията: