Войски на Асад стигнаха опасно близо до подкрепяни от САЩ бунтовници в Източна Сирия

Войски на Асад стигнаха опасно близо до подкрепяни от САЩ бунтовници в Източна Сирия

© Associated Press

Сирийски войски, водещи кампания срещу Ислямска държава, се приближиха снощи до подкрепяни от САЩ бунтовници, след като прекосиха река Ефрат в провинция Дейр аз Зор, предаде "Асошиейтед прес". Това създава опасност от сблъсък с подкрепяните от САЩ Сирийски демократични сили (SDF), отбелязва АП, цитирана от БТА.


Говорителят на международната коалиция за борба с Ислямска държава Райън Дилън обаче омаловажи тези притеснения, подчертавайки, че подкрепяните от САЩ сирийски сили поддържат отворени каналите си за комуникация с колегите си в сирийското правителство, за да избегнат напрежение.


Това е първият признак за пряк контакт между подкрепяните от САЩ сирийски бунтовници и силите на президента Башар Асад, подчертава АП. Министърът на отбраната на САЩ заяви тази вечер, че бомбардировката на SDF от страна на Русия се обсъжда на най-високо равнище, предаде "Ройтерс".




Провинция Дейр аз Зор все още е отчасти под контрола на джихадистите две седмици след като сили на режима заедно със съюзниците си пробиха тригодишната обсада на града.


Междувременно агенцията цитира Сирийската обсерватория за правата на човека, според която бунтовниците са започнали атака срещу правителствеени сили в контролирани от режима райони северно от град Хама. Информацията се съобщава и от медия, близка до ливанската шиитска групировка "Хизбула". Според двата източника атаката е добре планирана и включва няколко групи, включително "Хайят Тахрир ал Шам" - организацията, оглавявана от бившия клон на "Ал Кайда" в Сирия.

Миналата седмица бунтовниците отхвърлиха преговорите в Астана с участието на Турция, Русия и Иран и се заканиха да продължат сраженията.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията: