Лидерът на иракските кюрди поиска преговори за независимост с Багдад, за да отложи референдума

Лидерът на Иракски Кюрдистан Масуд Барзани.

© Ari Jalal, Reuters

Лидерът на Иракски Кюрдистан Масуд Барзани.

За да се вземе решение за отлагане на референдума в Иракски Кюрдистан, са необходими международни гаранции за готовността на Багдад да води преговори за независимостта на региона, каквито не са получени, заявил е вчера кюрдският лидер Масуд Барзани, цитиран от ТАСС, на среща в Ербил с британския министър на отбраната Майкъл Фалън.


"Алтернативните варианти, предлагани от международната общност, ни призовават да водим диалог преди референдума, но не гарантират готовността на Багдад да започне преговори за независимост", е заявил Барзани според изявление на неговата канцелария. "Затова Кюрдистан с удоволствие ще пристъпи към тях след референдума", добави той.


Барзани е разказал и за разногласията с Багдад. "Ако не можем да бъдем добри партньори в Ирак, се налага да бъдем добри съседи", подчертал е той. Фалън е заявил, че неговата страна настоява за отлагане на референдума и започване на диалог между Багдад и Ербил, с открит дневен ред и при международно посредничество.




Вчера Турция обяви, че започва военно учение на иракската граница, съобщи "Франс прес". Паралелно с учението ще продължи провеждането на антитерористична операция.


Също вчера турският президент Реджеп Тайип Ердоган разговаря по телефона с иракския премиер Хайдер ал Абади. Те са заявили, че "ако регионалното правителство на Кюрдистан настоява да проведе референдум, напрежението в региона ще се засили". Двамата лидери са наблегнали на необходимостта от запазване на териториалната цялост на Ирак, съобщават източници от турското президентство.


Снощи Ердоган обсъди кюрдския референдум и с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Двамата са обсъдили и подписаното от Турция споразумение за закупуване на руски зенитно ракетни системи С-400, предаде ТАСС. Подробности от разговора не се съобщават. /БТА


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията: