Ураганът "Мария" предизвика масова разруха на остров Доминика

Ураганът "Мария" предизвика масова разруха на остров Доминика

© Reuters

В Доминика има масова разруха, изгубихме всичко - така премиерът на карибския остров описа последиците от урагана "Мария", който премина през острова с максималната пета категория по сила. "Най-големите ми опасения са, че тази сутрин ще има много пострадали и вероятно загинали заради свлачища, предизвикани от продължителните порои", добави Рузвелт Скерит, малко след като ветрове, достигащи 250 км/ч изтръгнаха покрива на къщата му.


"Мария" се движи приблизително по същата траектория като урагана "Ирма", който нанесе сериозни поражения на няколко островни държави в Карибско море по-рано през месеца. След Доминика ураганът отслабна до четвърта категория, но се очаква отново да достигне максималната пета преди да се стовари след няколко часа върху Пуерто Рико и Вирджинските острови.


Френските територии Мартиника и Гваделупа, съседни на Доминика, обявиха максималната степен на опасност от бедствие и наредиха на населението да се евакуира.




На Доминика живеят около 72 000 души, докато вече пострадалите американски и британски Вирджински острови, както и Пуерто Рико, на който бе спестена срещата с "Ирма" преди две седмици, са населени с милиони. Ако "Мария" съхрани силата си, това ще е най-мощният ураган, връхлитал острова от 85 години насам. На някои места на Пуерто Рико се очакват по 640 литра дъждове на кв м.


Архивна снимка показва пораженията в Доминика след племинаването на урагана "Дейвид" от четвърта категория.

© twitter.com/TTWeatherCenter

Архивна снимка показва пораженията в Доминика след племинаването на урагана "Дейвид" от четвърта категория.

Прогнозите за Американските Вирджински острови са и за проливни дъждове, стигащи до 460 литра на квадратен метър за първите 24 часа, следвани от дни на още дъждове и вероятно седмици без електричество, ако ветровете повредят електропреносната мрежа. По островите в района има предупреждение за приливна вълна от океана, достигаща до 2.7 метра.


"Мария" е 13-та буря от тазгодишния сезон на ураганите в Атлантика и седмата, достигнала степен на ураган. Сезонът, който в момента преполовява, е необичайно активен, като "Мария" е чевъртият над трета степен след "Харви", "Ирма" и "Хосе".

Ключови думи към статията: