За 2 месеца в Румъния са дошли толкова мигранти, колкото за 4 г. преди това

За 2 месеца в Румъния са дошли толкова мигранти, колкото за 4 г. преди това

© Associated Press

В последните два месеца в Румъния са влезли толкова бежанци, колкото за четирите години преди това, в. "Ромъния либера" в материал със заглавие "Румъния, напълно неподготвена за вълната от нелегални мигранти". Близо 500 нелегални мигранти пристигнаха само през тази година в Румъния през Черно море, което е рекорден брой.


"До месец август на тази година не беше регистриран нито един случай на нелегална миграция в Черно море. През август и септември имаше пет случая на нелегална миграция в Черно море, в които 475 мигранти от Ирак и Иран опитаха да влязат нелегално в Румъния", каза заместник-директорът на брегова охрана главен комисар Лауренциу Чику.


Мигрантите пътуват по цели седмици, за да стигнат до Констанца, вратата към Европа. Сирийци, иракчани, иранци, пакистанци и дори афганистанци тръгват от Турция към Румъния с лодки, натоварени много над капацитета им. За мигрантите не е нито лесно, нито евтино да стигнат до Европа. Цената, плащана за целия този път, варира между 6000 и 8000 евро. Като при туристическите агенции цената за деца е по-ниска, като намалението може да е и с 50 процента. В повечето случаи от всички мигранти една четвърт и дори една трета са деца. Има и жени, бременни в деветия месец.




Ако мигрантите идват от България, било по суша, било по вода, тогава Румъния ѝ ги връща. Ако обаче идват от Турция, то тогава се изпращат в Инспектората за имигранти в Румъния.


Инспекторатът решава за всеки случай поотделно какво да прави. Повечето от мигрантите отиват в центровете на Инспектората и могат да поискат политическо убежище, ако идват от зони с конфликти.


Най-близкият център до Черно море е в Галац. Там в момента има около 1000 мигранти и жените с хиджаб са станали нещо обичайно в Галац. Мигрантите живеят тук около месец, след което получават документи за самоличност със статут на бежанци. Тогава трябва да се оправят сами: да си намерят жилище и работа. Всеки бежанец получава от румънската държава по 540 леи (230 лева) месечно за период от най-много шест месеца. /БТА


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията: