Днес е последният летен ден, обявиха метеоролозите

Снимката е архивна

© Юлия Лазарова

Снимката е архивна

Днес е последният горещ летен ден с температури около 30 градуса. От петък се връщаме в руслото на нормална есен, по отношение на температурите, каза днес по БНТ климатологът доц. Георги Рачев.


Утре и в четвъртък се очакват валежи. Няма обаче индикации за силни бури и поройни дъждове, каквито имаше вчера в Румъния и Сърбия, успокои Рачев.


В петък ще бъде хладно, като максималните температури ще са 18-19 градуса. Сутрин термометрите ще показван между 10 и 15 градуса.


През уикенда по морето ще става за плаж




Тези температури са характерни за края на септември, каза доц. Рачев. В събота и неделя времето ще е хубаво, като там облаци ще има в четвъртък и петък, но сериозни валежи не се очакват.


В началото на следващата седмица ще има леко затопляне, като температурите ще са около 24-25 градуса. В средата на седмицата в София са възможни валежи.


Октомври се очаква да е по-сух от нормалното, като температурите ще са около нормалните за месеца. "През октомври ще има хубави дни, в края е и циганското лято, на слънчице на обед ще е приятно. Но сутрина на места, температурите дори ще са отрицателни", обобщи климатологът.


В отговор на въпрос, доц. Рачев каза, че няма индикации да се задави най-тежката зима от 100 години, каквито публикации има. "Не съм съгласен и че ще е най-меката от 2006 година насам. Вероятно средната температура за сезона ще е с един градус по-висока", прогнозира той. Климатологът допълни, че най-рано след около месец ще има по-ясна прогноза за зимата.

Ключови думи към статията: