Йотова настоява България да реагира на ограниченията за майчиния език в Украйна

Илиана Йотова

© Анелия Николова

Илиана Йотова

Вицепрезидентът Илияна Йотова настоява правителството да излезе с аргументирана позиция пред украинските власти срещу нов закон, който ограничава изучаването на майчин език след пети клас в училище.


Пред Би Ти Ви тя съобщи, че ще има среща с ресорния вицепремиер по темата, а предстои и посещение на българска делегация в Киев, на която, както тя се надява, въпросът трябва да бъде повдигнат.


Йотова съобщи, че представителите на българското малцинство в Украйна не са били информирани за това, че им се отнемат права, което според нея не е нормално. Тя предположи, че вицепремиерът Валери Симеонов също не е бил информиран. "От 1800-ната година са първите преселници и да загубим това в 21 в. е непростимо. Те са по българи от някои от нас", подчерта вицепрезидентът.




Йотова, която в продължение на дълги години беше евродепутат, изрази скептицизъм по повод казаното от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, който призова България и Румъния да бъдат бързо вкарани в Шенген. "Не го приех много насериозно. От Еврокомисията почти нищо не зависи за приемането в Шенген, ЕС не я допуска да се меси", каза Йотова и припомни, че с по-голяма тежест са позициите на Германия и Холандия. Тя припомни, че още като встъпи в длъжност Юнкер се обяви за това, но досега не личат негови усилия да придвижи проблема напред. Не знам дали тази тема присъства в нашето председателство, каза вицепрезидентът. Тя подчерта, че предстои реформа на шенгенската система, при която е възможно правилата да се затегнат още повече и към техническите критерии ще бъдат прибавени политическите.


Вицепрезидентът посочи, че констатацията в правителствения доклад за националната сигурност за това, че Русия е заплаха, е преписан и преведен текст от всички европейски документи, който не е съобразен с българските условия.

Ключови думи към статията: