Проф. Диана Попова: "Седем дни настинка с лекарства или една седмица без" е вярно, но защо да се мъчим

Проф. д-р Диана Попова, специалист УНГ в ИСУЛ

© PR Care

Проф. д-р Диана Попова, специалист УНГ в ИСУЛ

Навън е все още лято, но сезоните, които предстоят, са свързани с по-лошо време и по тази причина - с пик на настинките. Възрастните хора боледуват от простуда по 2-5 пъти на година, а децата са особено уязвими и се разболяват средно по 10 пъти годишно. Това е естествена реакция на тялото към над 200 вида болестотворни вируси във въздуха, когато атаките станат повече и по-силни от защитните механизми на организма.


На прага на есента, специалистът по "Уши, нос, гърло" от болница "Царица Йоанна – ИСУЛ" проф. д-р Диана Попова обясни как работят вирусите и какво може (или по-скоро не може) да направи човек, за да се предпази. Тя беше гост при представянето на нова серия противогрипни и противопростудни лекарства за България. "Дневник" я попита за някои от популярните постулати, свързани с настинките и прословутия лаф, че "настинката минава за седем дни с лекарства, или за една седмица - без". Проф. Попова е председател на Асоциацията на лекарите по оториноларингология в България.


"Ще настинеш, ако излезеш с мокра коса; ако стоиш на течение; ако се изпотиш и те духне вятър"... има ли нещо вярно в тези популярни заплахи от бабите ни, или са митове?




- Не са съвсем митове. Хората имаме една терморегулация на организма, която трябва да се поддържа нормална. Като поставим организма в такава ситуация – ако навън е минус 10 градуса и излезем с мокра коса, нашето тяло трябва да се справи и да нормализира температурата, т.е. той изразходва много енергия, използва много защити и средства, в следствие на което пада имунната система. И когато тя отслабва, се отваря път за вирусите, които които могат да ни нападнат.


Така че наистина не са безобидни тези неща, а естествени реакции. Почти всички инфекции започват с вирусен произход и това е по-вероятно да се случи при по-резки температурни смени, както става при прехода от лятото към есента. И наистина не е добре да се излиза с мокра коса.


А проветряването през зимата - някои хора мигновено се втрисат от теченията. По-скоро вредни или полезни?


- Проветряването е много важно, но има определени хора, които не понасят движението на въздуха и реагират мигновено. Това не е толкова признак на изстиване, а е по-скоро реакция на вазомоторната нервна система. Тези хора реагират с кихане и кашлица на полъха на въздуха, като за този тип реакция няма значение дали навън е по-топло или по-студено. Просто такава е реакцията на организма им – не понасят този тип движение на въздуха и промяна в температурата му, така че се задейства във всякакви ситуации.


Има една особено популярна мъдрост, когато говорим за настинки - че минава за седем дни с лекарства, или за една седмица без. Така ли е и защо?


- И аз така съм го учила навремето. Има известна истина. Продължителността на настинката зависи от много неща, но аз не смятам, че човек трябва да се подлага на това мъчение без лекарства дори само за седем дни, особено след като има неща, с които можем много да си помогнем. Всички сме страдали от хрема – то си е мъка. Защо е нужно това, когато има различни видове препарати, които ще помогнат, докато отмине, да се чувствате по-добре. На кого му е нужно да се самоизмъчва само и само да не използва нещо, което ще му помогне, още повече че повечето продукти са с природни съставки.


Определено обаче и не трябва да се злоупотребява. Особено с капките за нос, които имат ксилометазолин и производните на това вещество - до десет дни. Това са 80% от капките на пазара, но към тях лигавицата привиква и хората започват да страдат. Стига се до необходимост от операция, защото не могат вече да дишат. Тъкънта се разраства и вече няма друг начин да се махне. Те затова и продължават да слагат от тези капки все повече и повече - за да се свие тъкънта и да могат да дишат за кратко. "Дрога" го наричаме ние ушните лекари.


Как да се подготвим за есента и да засилим имунитета?


- Не мисля, че кой знае как трябва да се приготвяме. Трябва да приемаме живота такъв, какъвто е със смяната на сезоните. Есента си има и хубави черти и природата сама ни помага за засилването на имунитета. Ако човек е здрав и няма хронични заболявания няма нужда да се засилва имунитетът и то след лято, това е необходимо тогава, когато имунитетът страда.


Балансът на имунната система е много важен, но не трябва да развиваме някакъв супер имунитет, защото тогава друго плъзва – може да дойде автоимунно заболяване, не трябва да се прекалява с тези неща. Изобщо трябва да се лекува тогава, когато си болен, а не срещу това, че потенциално можеш да се разболееш.