Сенатът на САЩ прие по-голям бюджет за отбрана от поискания от Тръмп

Сенатът на САЩ прие по-голям бюджет за отбрана от поискания от Тръмп

© Reuters

Сенатът на САЩ прие своята версия на проектозакон за финансиране на разходите за отбрана, който предоставя 700 милиарда долара за бюджетната 2018 година, предадоха "Франс прес" и "Ройтерс", цитирани от БТА. Това е увеличение по-голямо от поисканото от президента на САЩ Доналд Тръмп. Сумата беше одобрена с 89 гласа "за" и 8 "против".


През юли Камарата на представителите прие своя версия на бюджета за отбрана, която предвижда 696 милиарда долара. Предстои работа по уеднаквяване на двете версии. Тази година бюджетът за отбрана на САЩ е 619 млрд. долара.


Сенаторите уточниха, че с предоставените средства трябва да бъдат закупени нови самолети Ф-35 и кораби. Освен това разходите за противоракетна отбрана ще бъдат увеличени с 8% повече, отколкото поиска правителството (общо 8,5 милиарда долара). 60 млрд. долара са заделени за конфликтите в Афганистан, Ирак, Сирия и други страни.


Предоставените средства отговарят на желанието на Тръмп за по-голяма и по-силна армия, но създават възможност за сблъсък по отношение на разходите на правителството по-късно тази година, отбелязва Ройтерс.
Освен това Сенатът гласува да забрани използването на продукти на фирмата "Касперски" от федералното правителство, като се позова на опасенията, че тя може да е под контрола на Кремъл и да представлява заплаха за националната сигурност на САЩ.

Ключови думи към статията: