Северна Корея надвисва заплашително над срещата на ООН

Северна Корея надвисва заплашително над срещата на ООН

© Associated Press

Севернокорейската ядрена заплаха е надвиснала заплашително над годишната среща на лидерите от целия свят тази седмица в ООН в Ню Йорк. Дипломатите там с нетърпение очакват първата реч на американския президент Доналд Тръмп пред 193-членното Общо събрание, пише агенция "Ройтерс".


Дипломати от Северна Корея ще имат места на първия ред за речта на Тръмп за сряда сутринта местно време. Той ще засегне темата за ескалиращата криза, в която американският президент и Пхенян си отправиха взаимни заплахи за военни действия.


Въпреки скептичното си отношение към ползата от международните организации и ООН, Тръмп ще търси подкрепа за строги мерки срещу Северна Корея, докато акцентира върху посланието си "Америка на първо място".




"Това не е проблем между САЩ и Северна Корея. Това е въпрос между света и Северна Корея", заяви в петък съветникът на Тръмп по националната сигурност Хърбърт Макмастър.


Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, който встъпи в длъжност през януари, планира да се срещне поотделно със "засегнатите страни", в това число и севернокорейския министър на външните работи И Йон-хо в кулоарите на 72-ото Общо събрание."Решението може да бъде само политическо. Военното действие може само да предизвика опустошение в такива мащаби, че ефектът от него ще бъде преодолян след няколко поколения", предупреди Гутериш.


Преди седмица 15-те членове на Съвета за сигурност на ООН единодушно приеха своята девета резолюция от 2006 г. насам срещу севернокорейските програми за ядрено оръжие и балистични ракети.


Постоянният представител на САЩ в ООН Ники Хейли каза, че санкциите забраняват 90 процента от декларирания официално износ на азиатската страна. За Пхенян тя каза, че "сега отговорът е изцяло в техните ръце". Севернокорейският външен министър би трябвало да говори пред Общото събрание на ООН в петък.


Иран


Някои лидери също така ще настояват Тръмп да не се откаже от споразумението от 2015 г. за намаляване на иранските ядрени амбиции в замяна на вдигането на санкциите на ООН, САЩ и ЕС. Израелският премиер Бенямин Нетаняху обаче казва, че е време да сделката "да се поправи или да се отмени".


Министрите на външните работи на Иран, САЩ, Великобритания, Германия, Русия, Китай и Франция - страните, подписали споразумението - трябва да се срещнат днес преди изтичането през октомври на крайния срок, в който Тръмп да каже на американския Конгрес дали Техеран се придържа към разпоредбите на "най-лошата сделка в историята".


Запитан в петък за посланието на Москва към Вашингтон, руският постоянен представител в ООН Василий Небезня каза: "Останете в Съвместния всеобхващащ план за действие (иранската ядрена сделка)". Високопоставен дипломат от Съвета за сигурност на ООН, пожелал да запази анонимност, каза: "Изправени сме пред истинска несигурност във връзка със Северна Коря и е леко опасно да добавяме друг източник на несигурност във връзка с Иран".


Иранският духовен лидер аятолах Али Хаменей каза, че неговата страна няма да бъде тормозена от САЩ и ще отвърне силно на "всяко погрешно действие" от страна на Вашингтон във връзка с ядрената сделка.


Мианма, климат и реформа на ООН


Лидерите и дипломатите ще имат срещи, посветени и на продължаващите от дълго време кризи, в това число Либия, Сирия, Южен Судан, Мали, Централноафриканската република, Йемен и Ирак. Към този списък в последния момент бе добавена и Мианма, в която ООН нарече насилието срещу рохинджите "етническо прочистване".


Великобритания трябва да е домакин на министерска среща днес, на която ще се обсъжда как властите на Мианма да бъдат накарани да прекратят военната си офанзива в щата Ракхайн, заради която над 400 000 рохинджи избягаха в Бангладеш.


След като Тръмп обяви, че САЩ ще се изтеглят от глобалното споразумение от 2015 г. за борба с климатичните промени, няколко заседания на високо равнище са планирани в кулоарите на Общото събрание в подкрепа на договора.


"Климатичните промени са сериозна заплаха", каза Гутериш пред репортери. "Ураганите и наводненията по света ни напомнят, че екстремните метеорологични събития се очаква да станат по-чести и по-сериозни заради климатичните промени", допълни той.


Северна Корея надвисва заплашително над срещата на ООН

© Associated Press


Американският държавен секретар Рекс Тилърсън както изглежда остави отворена вратата пред САЩ да остане в парижкото споразумение "при подходящите условия". "Президентът каза, че е отворен към установяване на тези условия, при които ние можем да останем ангажирани заедно с другите по този въпрос, който, ние всички сме съгласни, че си остава един предизвикателен въпрос", каза Тилърсън в предаване на телевизия Си Би Ес вчера.


Тръмп ще се опита да намери подкрепа за реформиране на ООН, която той веднъж нарече "клуб, в който хората се събират, говорят и си прекарват добре", припомня ДПА.


САЩ е най-големият донор на ООН и Тръмп се оплака, че Вашингтон плаща прекалено много. "ООН разбира се има страхотен потенциал да реализира своите основополагащи идеи, но само ако е ръководен по-ефикасно и по-ефективно", каза Макмастър в петък.


Тръмп настоява, че ООН харчи "безконтролно" и по-рано тази година заплаши да съкрати с около 1 милиард долара вноската на САЩ за миротворчески операции в предложението си за бюджета.


Но когато постоянната представителка на САЩ в ООН Ники Хейли доведе делегация на Съвета за сигурност да го посети във Вашингтон по-рано тази година, той им каза, че парите са "дребно нещо" в сравнение с работата, която вършат.


Тъй като САЩ са най-големият вносител в бюджета на организацията, заплахата за съкращаване на вноската - САЩ плащат 25%от общия бюджет и 28% от фондовете за мироопазване - не беше подмината леко. Хейли полага големи усилия да намали парите за мироопазване и коментира, че реакциите, предизвикани от предложените съкращения, са нещо положително, защото показват, че на САЩ вече няма да се гледа като на даденост в ООН.


Реформата в Обединените нации е сред първите места в дневния ред и е темата на традиционното събитие в понеделник, на което домакин са САЩ, преди да започнат речите.


Тръмп ще поиска от останалите страни членки да подпишат декларация в подкрепа на плановете за реформи на Гутериш, в която към него се отправя призив да направи организацията "годна за целите ѝ".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията: