Необитаемите жилища в София се увеличават

Най-много те са в централната част на столицата
18 сеп 2017 22:51, Миглена Иванова
69
Необитаемите жилища в София се увеличават
Снимка: Investor.bg

Търсенето на имоти в София расте, но същевременно се наблюдава увеличение и на т.нар. „тъмни прозорци“ - необитаемите жилища, съобщават от консултантската компания Имотека.

Най-осезаем е проблемът в централните райони на столицата, където в някои сгради делът на празните жилища надминава 60%. Те са извън пазара на имоти, като това се отразява и на състоянието на сградния фонд, коментира изпълнителният директор на компанията Любомира Атанасова.

Необитаемите жилища пречат на нормалното поддържане на сградите, защото се затруднява събирането на входни такси. Така реално живущите трябва да плащат дела на отсъстващите собственици, а мотивацията за подобни инвестиции е ниска.

Същевременно центърът на столицата е все по-атрактивен от гледна точка интерес на инвеститори към краткосрочно отдаване на жилища под наем чрез платформи като Airbnb и Booking.com. Затова и „тъмните прозорци“ ще определят бъдещето на пазара в централните райони на столицата.

Проблеми със собствеността

Често необитаемите жилища имат проблеми със собствеността или пък са собственост на много наследници, които не могат да се разберат помежду си за имотите.

При някои жилища има проблеми с уреждането на правото на собственост – от липсващи или трудни за проверка нотариални актове до новопоявили се завещания, и това бави или прави невъзможни продажбите.

Има и собственици, които задържат апартаментите си умишлено в очакване на по-подходящ момент за продажба. За тях обаче е важно да знаят, че дори и да се постигне значителен ръст на цените, което брокерите не очакват, стойността на един амортизиран имот в рушаща се сграда няма как да се покачва, коментира Атанасова.

„Ако едно жилище няма да се ползва или отдава под наем, по-разумно е да се продаде. Ако един собственик няма възможност да полага грижи за многостаен апартамент, икономически и социално правилно решение е да го продаде“, допълва тя, като посочва, че със средствата може да се купи по-малък или нов апартамент, който би бил и по-ликвиден на пазара.

Възход на краткосрочните наеми

Заради увеличаването на туристическия поток към София се засилва и интересът на инвеститорите към жилища, които краткосрочно се отдават под наем чрез различни онлайн платформи.

Най-атрактивните райони за краткосрочен наем са точно централните – бул. „Витоша“ и НДК, пл. „Св. Неделя“, пл. „Възраждане“, бул. „Христо Ботев“, ул. „ген. Йосиф Гурко“, бул. „Дондуков“, пл. „Независимост“, Малките пет кьошета (в района на ул. „6-ти септември“) и т.н.

Туристите внасят сериозно оживление в Центъра, част от празните апартаменти вече имат нови обитатели, инвеститорите имат мотив да поддържат и входа и фасадата на имотите, което качествено променя средата, посочват от Имотека.

Българи в чужбина

Сред собствениците на необитаеми жилища са и българи, заминали в чужбина, които още нямат яснота дали ще се върнат в България, или ще се устроят трайно извън страната.

Същевременно обаче доста българи, които работят в чужбина, купуват жилища в България. Тези сделки чувствително се увеличават спрямо миналата година, отчитат от Имотека.

Купувачите са два типа - едните търсят по-добра доходност за спестяванията си спрямо банковите депозити, като възвръщаемостта на жилищата в София може да достигне и 5-7% при дългосрочен наем.

Вторият тип купувачи обмислят връщане в родината и търсят жилище за лично ползване. Често този тип клиенти първо търсят апартамент под наем, в който да живеят за кратък срок от време и след това предприемат действия за покупка. Времето, в което живеят под наем, им дава възможност да се установят отново тук, за да бъдат сигурни при покупката.

Още новини за недвижими имоти четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До seiraНезнам какви промени се готвят и кога ще влязат в сила, но аз след няколко години си изплащам инвестицията. И най-важното парите са ми защитени, няма да ми ги вземат като от КТБ, хипер инфлация или по друг начин. Сега дори цените да паднат и да продам имота пак съм на печалба, но най-вече спокоен.
46
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До seiraКакви да са тези данъци, засега са само хипотези. В България се плаща плосък данък 10% за всичко. Може да се увеличи данък сгради и такса смет, но едва ли ще е грандиозно. Ако се увеличи само за инвестирали в имоти /как ще се определят не знам/ си е чиста дискриминация.
45
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо да си продавам имота някога. На ден, за 4 човека, може да изкарам по 100 лева, след всичките разплащания. Пускай туристи през лятото и чат-пат през зимата. И какво като стои празен в 8 от 12 месеца ? Аз пак си изкарвам парите, но главоболията са далеч по-малко, за далеч повече пари.
44
2
 
1
 
! Отговори
Cream преди 6 години
Sofianci sa se prenesli na toplo, chisto i spokoino v grobisteto.
43
1
 
0
 
! Отговори
seira преди 6 години
А, НЯКОЙ ЗАМИСЛЯЛ ЛИ СЕ Е КАКВИ ПО-ВИСОКИ ДАНЪЦИ СЕ ГОТВЯТ ЗА "ИНВЕСТИТОРИТЕ" В ИМОТИ, КОИТО НЕ СЕ ПОЛЗВАТ ЛИЧНО И НЕ СЕ ОТДАВАТ ОФИЦИАЛНО ПОД НАЕМ?!САМО ОТКРОВЕНИ ВЛАГАТ СВОБОДНИ СРЕДСТВА В ИМОТИ!!!ПАРИТЕ СА "ПАРИ" (КАПИТАЛ), КОГАТО СА В ПОСТОЯННО ОБРАЩЕНИЕ ...
42
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само това се говори между сьседи приятели познати как Бьлгария се обезлюдява и всичко бяга на вьн а брокирите на всякакви нови ни убеждават колко са тьрсени имотите от страна на милионерите!Пардон, на хората!
41
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-добрр човек да си купи къща. Най-добре във Виена...
40
1
 
4
 
! Отговори
Св преди 6 години
Не съм казвал никъде за манталитета само в панелните сгради. Просто там вече се превъртяха няколко поколения. Същото е и в старите тухлени сгради. Не харесвам и новото строителство, но малко или много е по добре откъм инсталации, и още не е пропито с битовизмите. Понеже съм живял и в трите вида сгради, от няколко десетилетия ги и обследвам, влизал съм в стотици жилища и имам поглед поне от тази част... но всичко опира наистина до поддръжката, а като липсва се стига до там.
39
0
 
38
 
! Отговори
42 преди 6 години
Във Варна е същото. На ви глобализъм, всичко почти избяга оттук, а жилищата стоят празни отдавна. А от други страна брокери ни обясняват, че цените на имотите ще стават все по- високи...Смях и трагедия.
38
1
 
14
 
! Отговори
До Св # 58 преди 6 години
Виждала съм неотстранени последици от теч с 30-годишна давност, пропито в плочата съдържание на мръсен каменинов канал (в кухня), баня с боядисани с блажна боя стени - в резултат стената със съседния апартамент е с консистенция на халва и е на един ритник от срутване... Нищо не може да ме убеди, че централнософийските мизерници превъзхождат когото и да било, но проблемът е в това, че на всички тях - без значение къде живеят, им се ПОЗВОЛЯВА ДА СА ТАКИВА - АБСОЛЮТНО БЕЗНАКАЗАНО!!!
37
1
 
34
 
! Отговори
До Св # 58 преди 6 години
А вие защо мислите, че манталитетът на живеещите в тухлени сгради е различен, или там всички са академици?? От личен опит мога да кажа, че в центъра на София живеят гигамизерници. Това, което ги отличава от хората в панелните квартали е само изключителното самочуствие. Всички се дължат като първи братовчеди на кралицата, а живеят в невъобразима мизерия.
36
0
 
12
 
! Отговори
Св преди 6 години
Бъркате гаранционен срок, със срок на експлоатация! Бъркате набиране на якост на бетона, и най - слабото звено на веригата - откритите метални сглобки (заварки), които нямат нищо общо сякостта на бетона. И проблема е не само там, проблема е и в манталитета на самите живущи там, виждал съм откъртена плоча в банята от неотстранен теч 30х20 см. след ревизията. Лъжа е, и че не ръждясва арматура, в незащитен бетон. И познавам счетита в строителни фирми, само актива и пасива нагаждат и ДДС-то!
35
0
 
7
 
! Отговори
Re: 52 преди 6 години
След като тези 3- семейства с голям %, решиха да нямаме Фонд ремонтни дейности и Правилник за Вътрешния ред - ОС-я се обезмислиха. Разбирате ли те решават, няма Правилници, няма ОС - не можем да вземем решение. Не можем да ги осъдим, защото не знаем какво се плаща, нямаме 6 год. отчет на касата.Хайде да погледнем и усложнената процедура за законността на едно ОС.Не са разгледани редици хипотези в новия ЗУЕС.Законът е длъжен да защитава правата на хората. А не да диалогираме с неадекватни хор
34
2
 
13
 
! Отговори
Re: Re: 52 преди 6 години
Ще Ви посоча къде е слабостта на новия ЗУЕС: решенията на едно ОС се определят съгласно % притежавани части в сграда. По този начин от една 5- етажна сграда, се дават права на 2- собственика с 300 кв. и един собственик с 300 кв. Хипотеза - те решават да не се поддържа сградата и надделяват над останалите 10 семейства с по малки апартаменти. Отнемат се правата на 10 семейства, които плащат повече такса вход. Дават се права на малцинството, което има по-малък принос в касата. ОС се обезмисля.
33
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 54Да, винаги ще има такива, които да отказват да плащат или прочие. И в нашия вход има такива, но като се натрупат сметки и се дават на съдия, че имат задължения и не плащат и той вече отсъжда частен съдебен изпълнител да оцени неща на същата стойност. Като цяло още с получаването на призовката и идват да си плащат, за да не се стига до оценка на вещите им. И България няма да изчезне. Сами виждате как и на Запад започва лека-полека да става като в България. Неизбежно е! Човекът еволюйра.
32
0
 
32
 
! Отговори
RE: 52 преди 6 години
Да, прав/а сте, споделям написаното от Вас. Но когато съзнателно се руши, когато липсва битова и обществена култура, когато цари агресия, включително и пасивна чрез отказ от плащане. Имам съсед който казва: (имам пари, но няма да го направя), и всичко това подкрепено от Закона - депутати, съдии, общини - то тогава проблемите в една държава са много сериозни. Имаме болно общество, следователно въпрос на време е БГ да изчезне от картата. Всеки търси красота, сигурност, законност и ред.
31
0
 
10
 
! Отговори
вергил преди 6 години
До Благодаря Ви, ВергилЕдин приятел си направи къща от дървени конструкции и е много доволен.Другият вариант е да се купи някоя къща ,построена през 80-е и началото на 90-е години и да й се направи ремонт.Тогава се построиха доста къщи,при които качеството е доста високо.
30
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мисля, че всички спорове къде било по-хубаво за живеене са напразни. Хората са различни и имат различни предпочитания. Познавам хора, където са от село и на село си им харесва, познавам и такива където са израстнали в центъра и са свикнали на шумни места и не им пречи. Всяко едно местоживеене си има плюсове и минуси, важното е като теглиш чератата да е нещо което харесваш и живееш без проблем.
29
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Важното е, че общината продаде всичките си апартаменти на безценица.Сега няма как да се погрижи за хора в беда
28
3
 
15
 
! Отговори
RE: Пантера, Буе 27 преди 6 години
Забележете, казват че нямат пари, а в нашия случай, притежават апартаменти по 200 кв., генерират стотитици хиляди от бизнес, имат по 2-3 имота, вили и къщи, и все са бедни. Ролята на жертвата. Като нямаш пари, живееш другаде.Като им обясня, че хората на Запад, живеят под наем, сменят по няколко имота, заради месторабота, се сърдят.Вината е в Законотворците - ЗУЕС, ЗУТ, Общини. Защото не се извикаха експерти с години опит, като гражданско сдружение против корупцията и незаконното строителство!

Спонсорирани публикации