Според енергийния министър продажбата на ЧЕЗ е спряна

Според енергийния министър продажбата на ЧЕЗ е спряна

© Анелия Николова, Дневникя

Процедурата по продажбата на бизнеса на ЧЕЗ в България е спряна. Това обяви в Перник министърът на енергетиката Теменужка Петкова, цитирана от БТА.


"Това, което аз знам е, че тази процедура е спряна - дали временно, дали постоянно, но независимо от това какво ще реши чешката държава определеният за купувач ще трябва да бъде проверен и от нашия регулатор", заяви Петкова.


Не бива да забравяме, че електроенергийната сигурност на страната е основна част от нашата национална сигурност, подчерта министърът.




През август чешки медии съобщиха, че са получени няколко оферти за бизнеса на ЧЕЗ в България, а директорът на компанията посочи, че до септември ще бъде взето решение дали компанията ще напусне страната.


Мажоритарен акционер в чешката енергийна група е държавата. Преди няколко месеца се разбра, че компанията иска да продаде своя дял от 67 на сто в дружеството, притежаващо електроразпределителната мрежа в Западна България както и същия дял в електроснабдителното дружество в региона, както и участието й в две слънчеви централи и ТЕЦ "Варна".


Министърът инспектира днес съоръжения на ЧЕЗ на територията на Перник и Радомир.

Ключови думи към статията: