Цитат на деня: Понякога виждам Сталин в огледалото

Гост на неделното предаване на венецуелския президент Мадуро (вдясно) беше боливийският му колега Ево Моралес.

© Handout, Reuters

Гост на неделното предаване на венецуелския президент Мадуро (вдясно) беше боливийският му колега Ево Моралес.

"На света има хора, които гледат на мен като на Сталин на Карибите и аз наистина приличам - вижте ми профила. Понякога се гледам в огледалото и приличам на Сталин."


Тези думи отправи в неделното си предаване по телевизията венецуелският президент Николас Мадуро.


В предаването Мадуро, който често бива критикуван за управлението си от Запада и латиноамерикански държави, защити подхода си към опозицията и каза, че много от световните лидери използват далеч по-жестоки методи от него. "Председателят на испанското правителство Мариано Рахой изпрати в Каталуня полиция да арестува 700 кметове. Кой действа като диктатор? Мадуро, който разреши на опозицията да проведе референдум, или Рахой, който не позволява на Каталуня да организира референдум за независимост?"




В средата на юли политическите опоненти на Мадуро организираха допитване, на което 98 процента от гласувалите се обявиха против свикване на Учредителното събрание, предложено от президента. Правителството не призна резултатите от гласуването. Но Мадуро каза, че макар референдумът да е бил незаконен, той е наредил да бъде осигурена охраната му.


Венецуелската опозиция се опитва от седмици да набере подкрепа на Запад, след като Мадуро на практика спря дейността на контролирания от нея парламент, замествайки го с натовареното със задачата да създаде нова конституция Учредително събрание.

Ключови думи към статията: