"Лудогорец" обърна "Ботев" и се доближи на точка от ЦСКА

"Лудогорец" обърна "Ботев" и се доближи на точка от ЦСКА

© LAP.bg

Лудогорец" победи "Ботев" (Пловдив) с 2:1 в последния мач от деветия кръг на Първа лига. Шампионите изостанаха в резултата още в шестата минута след гол от дузпа на Лъчезар Балтанов, но направиха обрат с голове на Марселиньо в 46-ата минута и Игор Пластун в 79-ата минута.


"Лудогорец" прекъсна серията от две поредни загуби срещу "Ботев", дошли във финала за Купата на България и в мача за Суперкупата на България. С днешния успех разградчани събраха 21 точки и се доближиха на една от лидера ЦСКА.


"Ботев" допусна четвъртото си поражение в шампионата и остава с осем точки, които му отреждат десетата позиция. Пловдивчани имат да изиграят отложен мач с новака "Септември", който е насрочен за 12 октомври.




"Лудогорец" обърна "Ботев" и се доближи на точка от ЦСКА

© LAP.bg


Още в четвъртата минута на двубоя на стадион "Лудогорец арена" се стигна до дузпа. Фелипе Бризола беше повален от Георги Терзиев. Балтанов се зае с изпълнението от бялата точка и не сбърка, въпреки че вратарят Ренан хвана ъгъла.


"Лудогорец" веднага се хвърли в атака и до почивката създаде огромен брой чисти положения за гол. Такъв обаче не падна след няколко спасявания на Иван Чворович, изчиствания пред голлинията и удари покрай целта.


Шампионите все пак успяха да изравнят две минути след началото на второто полувреме. Сисиньо прати дълго подаване към границата на накказателното поле на "Ботев", където Радослав Терзиев изрита топката високо и по посока на собствената си врата. Марселиньо стигна пръв до нея и я изпрати в мрежата с изстрел от воле.


"Лудогорец" обърна "Ботев" и се доближи на точка от ЦСКА

© LAP.bg


В 49-ата минута Яя Меледже игра с ръка в наказателното поле на "Ботев", но главният съдия Николай Йорданов прецени, че няма основания да отсъди наказателен удар в полза на "Лудогорец".


Половин час по-късно разградчани стигнаха до второ попадение. Джоди Лукоки центрира от корнер, а централният бранител Игор Пластун отбеляза с глава. Малко след това шампионите имаха основателни претенции за дузпа за нарушение срещу Густаво Кампаняро, но Йорданов подмина ситуацията.


В последните секунди "Ботев" беше много близо до изравнително попадение. Георги Терзиев се опита да изчисти топката, но тя се удари в главата на Фернандо Виана и се насочи към вратата. Пластун обаче успя да се намеси точно пред голлинията и да запази победата за "Лудогорец".


"Лудогорец" обърна "Ботев" и се доближи на точка от ЦСКА

© LAP.bg


В неделя ръководството на "Ботев" излезе с публикация на официалния си сайт, с която отрече твърденията на местен журналист от в. "Марица", според когото срещата е била уговорена за обрат в полза на "Лудогорец" след ранен гол на "канарчетата".


В днешния мач старши треньорът на "Ботев" Николай Киров не можеше да използва трима от основните си футболисти. Тодор Неделев и Крум Стоянов не пътуваха за Разград заради контузии, а Йордан Минев беше на пейката, но не се появи в игра.


В текста на в. "Марица" се твърдеше, че се намекваше, че въпросните играчи всъщност не са имали травми. Сред тях беше споменат и защитникът Пламен Димов, който изигра цял мач срещу "Лудогорец".


"В стилистиката на жалкото съчинение, станало повод за настоящото изявление, ни се иска да попитаме автора на кои правила и етични норми в журналистиката се опря, за да съшие своите арогантни и нелепи внушения. Питаме от името на цялата "жълто-черна" общественост и отглежданата години наред с честен и почтен труд от редица достойни журналисти аудитория на "Марица", заявиха от ръководството на "Ботев".


"Нашият клуб се стреми да поддържа колегиални отношения с всички клубове в българския футбол. Причината за това е, че всички ние сме част от едно цяло. Заедно определяме нивото и оформяме лицето на най-популярния спорт в нашата страна. Длъжни сме да се отнасяме зряло и отговорно към това. Никога обаче "Ботев" не е влизал в каквито и да било договорки, касаещи спортния резултат. Така ще бъде и занапред", се казваше още в изявлението.

Ключови думи към статията: