Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

При сделка за бизнеса на ЧЕЗ у нас държавата ще провери купувача

2 коментара
При сделка за бизнеса на ЧЕЗ у нас държавата ще провери купувача

Независимо от това какво ще реши чешката държава по отношение на продажбата на активите на енергийната група ЧЕЗ в България, ако сделката стигне до финализиране, определеният купувач ще бъде проверен от енергийния регулатор дали има потенциал да управлява доставките на електроенергия в Западна България. Това заяви в понеделник енергийният министър Теменужка Петкова пред журналисти по време на инспекция на подготовката на мрежови съоръжения за зимния сезон.

Тя каза, че по непотвърдена информация е прекратена процедурата по търсене на купувач на бизнеса на ЧЕЗ в България. Чешката енергийна група, в която мажоритарен акционер е държавата, продава своя дял от 67 на сто в дружеството, притежаващо електроразпределителната мрежа в Западна България също толкова в електроснабдителното дружество за региона, както и участието ѝ в две слънчеви централи и ТЕЦ "Варна" у нас.

Това, което аз знам, че тази процедура е спряна - дали временно, дали постоянно, коментира Петкова. По думите ѝ, тъй като този бизнес е свързан не само с енергийната, но и с националната сигурност, страната ни ще подходи много внимателно към евентуалната продажба и ще се провери компетентността на евентуалния предпочетен от ЧЕЗ купувач.

Официалната информация около преговорите на чешката компания за продажбата на бизнеса ѝ е крайно оскъдна. Последно главният изпълнителен директор на ЧЕЗ Даниел Бенеш заяви, че решението за бъдещето на компанията в България ще бъде взето до септември. Изявление дали има такова решение обаче не е правено. Предишното съобщение на компанията бе, че преговаря с избран инвеститори, но техните имена не бяха посочени.

По неофициална информация към онзи момент, в надпреварата продължаваха скандалният бизнесмен Христо Ковачки с оферта от ТЕЦ "Бобов дол", неизвестната за широката публика пазарджишка фирма "Инерком", която има няколко фотоволтаични парка в региона, и израелската минна компания "Еленилто" на Якоб Енгел. Офертите на тримата кандидати са били за около 300 млн. евро, което е близо до стойността, на която чехите купиха 67 на сто от електроразпределителната мрежа в Западна България в края на 2004 г. Останалите 33 процента от това дружество и обособеното електроснабдително предприятие бяха продадени от държавата през борсата и днес са собственост на различни фондове и финансови посредници.

Според отново неофициални твърдения на запознати с хода на разговорите към края на юли чехите са поканили да се върнат на масата на преговорите и останалите кандидати - консорциума между братята Атанас и Пламен Бобокови, които притежават "Приста ойл", и турската STFA Yatirim, "Енерго-Про", "Фючър Енерджи", която е собственост на Валентин Христов, "Минстрой" на Николай Вълканов и румънската "Електрика", за която се смяташе, че в най-голяма степен отговаря на профила на ЧЕЗ, тъй като има сходна дейност в северната ни съседка.

От тях обаче било поискано към офертите от минимум 300 млн. евро да има и гарантиран 10-процентен бонус за компанията, както и тежки банкови гаранции за 120 млн. евро, които били претенция на Европейската банка за възстановяване за развитие, заради отпуснатия от нея през ноември 2016 г. заем от 116 млн. евро за развитие на мрежата на ЧЕЗ в България.

Отново според запознати, Николай Вълканов е решил, че цената на активите на ЧЕЗ в България е под исканата от ЧЕЗ и затова се е отказал. От пресофиса на Христо Ковачки отказаха да коментират въобще дали бизнесменът участва в процедурата. Твърди се, че интересът му към активите на чехите е много голям, тъй като би интегрирал собствения си енергиен бизнес и, вземайки електроразпределителната мрежа и доставчика на ток на ЧЕЗ, би си осигурил пазар за електроенергията, произвеждана от неговите въглищни централи "Бобов дол", "Брикел", "Марица-3", "Димитровград". Ковачки обаче срещал сериозни затруднения с осигуряването на финансиране на сделката и банковите гаранции по нея.

Същото се отнасяло и за пазарджишката фирма "Инерком". Възможно било да се заформи консорциум между българския търговец на ток "Фючър Енерджи", братя Бобокови и турския холдинг, който да успее да покрие финансовите изисквания на чехите.

Вероятно и затова са обясненията на Петкова, че при сделка бъдещият купувач ще бъде проверен от енергийния регулатор дали има капацитет да управлява мрежата.

Още през лятото стана ясно, че окончателното решение за продажбата на активите на ЧЕЗ в България ще остане за след парламентарните избори в Чехия, насрочени за края на октомври, твърдят анализатори. Освен това самата процедура бе обявена като проучване на евентуалния интерес на инвеститори към бизнеса на ЧЕЗ у нас и според анализатори сделка няма да има, тъй като явилите се кандидати не са достатъчно качествени и освен от българския енергиен регулатор, надали ще бъдат одобрени и от банките кредиторки на българското дружество на ЧЕЗ.

анкета

Вие ни познавате. Нека го направим взаимно!

Отделете няколко минути за анкетата и ни помогнете да сме ви по-полезни.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

2 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. vladi
    #2
  2. musura
    #1

    И какво ще направи държавата, като установи, че кандидата за закупуване на ЧЕЗ е член на обръча на агата?

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

Вие ни познавате. Нека го направим взаимно!

Отделете няколко минути за анкетата и ни помогнете да сме ви по-полезни.

Участвам