Заплахата от КНДР надвиснала застрашително в ООН

Дипломати от Северна Корея ще имат места на първия ред в залата
18 сеп 2017 20:12,
37
Заплахата от КНДР надвиснала застрашително в ООН
Снимка: Архив, Reuters

Севернокорейската ядрена заплаха е надвиснала заплашително над годишната среща на лидерите от целия свят тази седмица в ООН в Ню Йорк, където дипломати с нетърпение очакват първата реч на американския президент Доналд Тръмп пред 193-членното Общо събрание, пише Ройтерс.

Още по темата

Дипломати от Северна Корея ще имат места на първия ред в залата на Общото събрание на ООН за речта на Тръмп утре сутринта местно време, която ще засегне темата за ескалиращата криза, в която американският президент и Пхенян си отправиха взаимни заплахи за военни действия.

Въпреки скептичното си отношение към ползата от международните организации и ООН по-специално, Тръмп ще търси подкрепа за строги мерки срещу Северна Корея, докато акцентира върху своето послание за "Америка на първо място" в речта си пред Общото събрание.

"Това не е проблем между САЩ и Северна Корея. Това е въпрос между света и Северна Корея", заяви в петък съветникът на Тръмп по националната сигурност Хърбърт Макмастър.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, който подобно на Тръмп встъпи в длъжност през януари, планира да се срещне поотделно със "засегнатите страни", в това число и севернокорейския министър на външните работи И Йон-хо в кулоарите на 72-ото Общо събрание.

"Решението може да бъде само политическо. Военното действие може само да предизвика опустошение в такива мащаби, че ефектът от него ще бъде преодолян след няколко поколения", предупреди Гутериш в сряда.

Преди седмица 15-те членове на Съвета за сигурност на ООН единодушно приеха своята девета резолюция от 2006 г. насам срещу севернокорейските програми за ядрено оръжие и балистични ракети.

Постоянният представител на САЩ в ООН Ники Хейли каза, че санкциите забраняват 90 процента от декларирания официално износ на азиатската страна. За Пхенян тя каза, че "сега отговорът е изцяло в техните ръце".

В програма на телевизия Си Ен Ен вчера Хейли каза, че Вашингтон "доста е изчерпал" опциите си за Северна Корея в Съвета за сигурност на ООН.

Севернокорейският външен министър би трябвало да говори пред Общото събрание на ООН в петък.

Иран

Някои лидери също така ще накарат Тръмп да не се откаже от споразумението от 2015 г. за намаляване на иранските ядрени амбиции в замяна на вдигането на санкциите на ООН, САЩ и ЕС, наложени на Иран. Израелският премиер Бенямин Нетаняху обаче казва, че е време сделката "да се поправи или да се отмени".

Министрите на външните работи на Иран, САЩ, Великобритания, Германия, Русия, Китай и Франция - страните, подписали споразумението - трябва да се срещнат в сряда преди изтичането през октомври на крайния срок, в който Тръмп трябва да каже на американския Конгрес дали вярва, че Техеран се придържа към разпоредбите на онова, което той нарича "най-лошата сделка договаряна досега".

Запитан в петък за посланието на Москва към Вашингтон, руският постоянен представител в ООН Василий Небезня каза: "Останете в Съвместния всеобхващащ план за действие (иранската ядрена сделка)".

Високопоставен дипломат от Съвета за сигурност на ООН, пожелал да запази анонимност, каза: "Изправени сме пред истинска несигурност във връзка със Северна Коря и е леко опасно да добавяме друг източник на несигурност във връзка с Иран".

Иранският духовен лидер аятолах Али Хаменей каза вчера, че неговата страна няма да бъде тормозена от САЩ и ще отвърне силно на "всяко погрешно действие" от страна на Вашингтон във връзка с ядрената сделка.

Иран и Северна Корея ще са темите, които ще се обсъждат най-много и на срещата на министерство равнище на Съвета за сигурност в четвъртък, насрочена по искане на САЩ, за да се обсъди разпространението на оръжията за масово поразяване.

Мианма, климат и реформа на ООН

Лидерите и дипломатите ще имат срещи, посветени и на продължаващите от дълго време кризи, в това число Либия, Сирия, Южен Судан, Мали, Централноафриканската република, Йемен и Ирак. Към този списък в последния момент бе добавена и Мианма, в която ООН нарече насилието срещу рохингите "етническо прочистване".

Великобритания трябва да е домакин на министерска среща днес, на която ще се обсъжда как властите на Мианма да бъдат накарани да прекратят военната си офанзива в щата Ракхайн, заради която над 400 000 рохинги избягаха в Бангладеш.

След като Тръмп обяви, че САЩ ще се изтеглят от повратното глобално споразумение от 2015 г. за борба с климатичните промени, няколко заседания на високо равнище са планирани в кулоарите на Общото събрание в подкрепа на договора.

"Климатичните промени за сериозна заплаха", каза Гутериш пред репортери. "Ураганите и наводненията по света ни напомнят, че екстремните метеорологични събития се очаква да станат по-чести и по-сериозни заради климатичните промени", допълни той.

Американският държавен секретар Рекс Тилърсън както изглежда остави отворена вратата пред САЩ да остане в парижкото споразумение "при подходящите условия".

"Президентът каза, че е отворен към установяване на тези условия, при които ние можем да останем ангажирани заедно с другите по този въпрос, който, ние всички сме съгласни, че си остава един предизвикателен въпрос", каза Тилърсън в предаване на телевизия Си Би Ес вчера.

Тръмп ще се опита да намери подкрепа за реформиране на ООН, която той веднъж нарече "клуб, в който хората се събират, говорят и си прекарват добре".

САЩ е най-големият донор на ООН и Тръмп се оплака, че Вашингтон плаща прекалено много.

"ООН разбира се има страхотен потенциал да реализира своите основополагащи идеи, но само ако е ръководен по-ефикасно и по-ефективно", каза Макмастър в петък.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще използваме деснитеполитици, които пишат тук,за тор.
26
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КНДР е държавата с най абсурдно име в света. Словосъчетанието народнодемократично може да се роди единствено в главата на неграмотен ***, да не говорим че там няма нищо демократично. Освен това, северна корея не е република. Това си е наследствена абсолютна монархия. Типична средновековна източна деспотия.
25
3
 
0
 
! Отговори
FAKE NEWS преди 6 години
Щастливи прасета срещу нещастни кравари (и техните безмозъчни ***) - скоро и на сцената на ООН!Не пропускайте!!!
24
4
 
3
 
! Отговори
Леле страх! преди 6 години
"Заплахата от КНДР надвиснала застрашително в ООН"Старана - лилипут е заплашила гигантския краварник и всички зомбирани сателити около него!Не мога да повярвам!
23
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добро утро приятели.Забелязахте ли отсъствието на нашия посланник Муспи в ИДИЛ.Пича се е завърнал ,отново мрази всички. Може би още му свети свинктера.Не тръгвай без вазелин там където Еволюцията е в Регрес.Муспи, тук е България и ако си толкова мажнун си взимай зачервеното д...е и си отивай в Мангсарянленд
22
8
 
1
 
! Отговори
муспи преди 6 години
Народецо, - не може вече да ти се казва народ, Българя си изчезва и никой не казва името на екзекутора, макар че той гордо не го крие?! Това жълто джудже е боцнато там от този екзекутор, който държи Парите, Правителствата и Армиите на света, и е финансирано с джобни пари за жалките му азиатски нужди барабар с ракетите. - С какво може да се противодейства?!?! При тотална власт - тотален терор! Видиш ли евреин - убий го, само защото е евреин! Малки неуловими групи могат да правят голями чистки!
21
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Още заглавието ме разсмя ;)-За малките държави в момента няма по - голяма заплаха от ООН. На големите не им пука, но ООН си е опасен инструмент за терор над непослушните.
20
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не виждам никакъв смисъл от тази ООН.20000 хайлази с високи заплати.
19
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А КАКВО СТАВА С ИЗРАЕЛСКИЯТ ЯДРЕН АРСЕНАЛ?ИМА СТОТИЦИ РЕЗОЛЮЦИИ НА ООН ПО ТОЗИ ВЪПРОС И...НИЩО.ЩО ТАКА?
18
4
 
25
 
! Отговори
Дааа преди 6 години
С Корея никой не е нападала,те демонстрират своето оръжие като защитна реакция и никой не заплашват,а за САЩ всички знаем каква касапница сътвориха по света за 28г.
17
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С.Корея е още на картата единствено заради Русия и Китай.
16
2
 
19
 
! Отговори
Ясно преди 6 години
Не се ловете на глупостите,САЩ имат иззгода да дрънкат за заплахи и пр.глупости за да си продават оръжието и да разширяват свойте бази,това е целта им.
15
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каква заплаха са тия неандерталци , с ракети дадени като скрап от Русия през 46-та година ,само троловете микроби в днес бг вярват че тия овчари могат да пръднат на САЩ , много им се иска но това моагт само да го гледат в някой фантастичен филм направен от мазния *** , САЩ могат да превърнат С.Кореа в дупка в земята за 2 сек идебелия ще трябва да се закачи за една от своите ракети и да се изтреля в космоса за да спаси гъзерите.
14
5
 
20
 
! Отговори
hrvatska преди 6 години
Амероканците не смеят да се бият в Северна Корея.Те могат само с наемна войска.Нашите антикомунисти/десни/ имат възможност да покажат на думи своята смелост и да се запишат доброволци,кеф им в Корев,кеф им и в Донбас
13
5
 
21
 
! Отговори
а бе,дивчо преди 6 години
До Анонимен 8Ти бил ли си в Иран,м!?И случайно да си в час що за държава са,диване недоклатено!?От затъпяване чак си се вдлъбнал бе,*** селски!Или си мислиш,че С.Корея ще чака с надежда и упование да не се повтори Ирак и Либия,така ли!?На Иран не можеш да стъпиш на малкия пръст,фикус сбъркан!На всеки 3 месеца съм там,и знам какво говоря,умствен пролетарии!!А защо Щатите,дето страшно много им се иска, не посягат на Иран,сам си отговори ако имаш с какво!?Баси простотията,баси чудото!
12
9
 
11
 
! Отговори
slovenia преди 6 години
До12.Комунистите разбират от бой и е--не.Нали вие демократчетата след вашият гей парад отивате при тях да ви оправят.
11
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До luckymanНе разбраха, че идеология не се бори с бомби.
10
5
 
27
 
! Отговори
Ей преди 6 години
Каква заплаха,кой кого заплашва,една страна се опитва да се защити от държавата терорист САЩ.....
9
3
 
25
 
! Отговори
хммм преди 6 години
САЩ май си търсят някой да се бие вместо тях срещу срещу корейците. След като прочетох статията за нищо друго не мога да си мисля.
8
26
 
3
 
! Отговори
Професор преди 6 години
Комуниста разбира само от бой и eбaне. Ким ще бъде изнасилен от храбрите американски войници.