Македонският министър на културата нарече "Скопие 2014" вирус и го постави под карантина

Македонският министър на културата нарече "Скопие 2014" вирус и го постави под карантина

© Георги Кожухаров

Македонският министър на културата Роберт Алагьозовски съобщи, че ще постави проекта "Скопие 2014", който включва редица бутафорни паметници и нови "антични" сгради в столицата, "под карантина", докато се реши какво ще се прави с него.


На пресконференцията, на която се отчете за първите си сто дни във властта, министърът каза, че "сложният и комплексен" проект се анализира от работна група, която разглежда негови аспекти, свързани с финансите и сигурността. Въпреки очакванията на някои македонски медии Алагьозовски не обяви, че серия паметници и други спорни сгради ще бъдат съборени, но ясно се разграничи от него и подчерта, че най-големият му проблем е свързан с разхищението на държавни средства.


"Имайки предвид, че се работи за сложен проект, който се състои от хиляди паметници и нова културна инфраструктура, към проблема подхождаме много внимателно. Тъкмо в този смисъл "Скопие 2014" не е включен в новата стратегия за развитие на културата. Смятаме го за един вид вирус, който първо трябва да поставим под карантина, да го третираме изолирано, пък след това да решим какво може евентуално да планираме с него като следващо развитие", каза Алагьозовски.




В първата фаза на проекта експерти от петчленна работна група ще преценят каква да е съдбата на най-спорните паметници като този на Андон Кьосето пред съдебната палата. Решението ще бъде разгледано при завръщането на премиера Зоран Заев, който е на посещение в Съединените щати.


Правителството на бившия премиер Никола Груевски първоначално започна проекта с идеята за модернизация на центъра, предвиждаща хиляди сгради и паметници, подчертаващи македонската идентичност, и обяви, че цената на "Скопие 2014" ще е около 80 милиона евро, но според разследване на балканската журналистическа мрежа BIRN сумата към средата на 2015 г. е около 560 милиона евро. При встъпването в длъжност на сегашния кабинет тази година много от сградите предстоеше да бъдат изградени.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията: