Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

България иска от ЕК евростандарт за качеството на храните

Омбудсманът възмутена, че у нас се продават по-некачествени продукти по-скъпо

9 коментара
Снимка: БГНЕС

Декларация до Еврокомисията, Европарламента и Съвета на министрите по земеделие срещу двойния стандарт при храните в ЕС, подписаха в понеделник националният омбудсман Мая Манолова, земеделският министър Румен Порожанов, зам.-здравният министър Светлана Йорданова, седмина евродепутати, представители на браншови и не правителствени организации и български народни представители. Това стана по време на дискусия "Европа на два стандарта при храните - защитени ли са правата на българските потребители“, а искането на българската държава за приемане на единен европейски стандарт за качеството на интернационалните марки хранителни продукти на различните европейски пазари ще бъде представено по време на изслушване по темата в Европейския парламент следващата седмица

"Наличието на двойни стандарти при храните е не само дискриминация, това е обида за българските граждани. Предлагането на храни от една и съща марка, от един и същи бранд, но с различни съставки и различно качество в различни точки на европейския пазар, е нарушение на равнопоставеността на европейските граждани, на техните права и подкопава самата идея за равенство в ЕС, особено, когато тези разлики са съпътствани с по-високи цени“, заяви Мая Манолова.

Тя представи изследване на детско пюре, млечен детски десерт, два сока и популярна газирана напитка, продавани у нас, което сочи по-некачествено съдържание на драстично по-високи цени в сравнение с Германия и Австрия.

"Най-малко 1 млн. евро се отпускат за финансиране на страни-членки, които да направят допълнителни тестове, определени изследвания или други нужни дейности, за да се уеднакви подходът при тестване на храните в ЕС“, посочи във видеообръщение към участниците в дискусията еврокомисарят по правосъдието и потребителите Вера Йоурова. Тя призова българските компетентни власти да кандидатстват за такива средства.

"Има забрана, която се отнася до безопасността, има забрана, която се отнася до етикетирането, до рекламирането, но няма забрана един и същи продукт под една и съща марка да има едно и също задължително съдържание до всички точки на общия европейския пазар. Така че ще настоявам за промяна в законодателството в тази посока“, заяви Манолова.

Тя допълни, че е необходим ясен механизъм за контрол, чрез единен европейски орган или мрежа от национални органи, както и да бъдат предвидени санкции за нарушителите.

Министърът на земеделието , храните и горите Румен Порожанов също смята, че само единна европейска регулация може да реши въпроса с двойното качество на храните.

"Темата не е нова, но през последните месеци набра инерция и започна да се приема много по-сериозно", посочи той и припомни, че българската агенция по храните извърши проверка за двоен стандарт между продавани у нас и в други европейски държави конкретни продукти.

"Това, което тогава ни направи най-много впечатление при съпоставката на цените е, че има обезпокоителни завишения в някои от детските храни – около 100% и в шоколадовите изделия – между 30 и 70%. Безспорно не трябва да съществува двойно качество, но това законово не може да бъде уредено, без да има единна европейска регулация. Затова всяка една инициатива в тази посока показва солидарността на страните, които са потърпевши, защото имаме схема за различно третиране на потребителя и нелоялни търговски практики“, коментира Порожанов.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

9 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. trezwomislesht
    #9
  2. musura
    #8
  3. trezwomislesht
    #7
  4. trezwomislesht
    #6
  5. trezwomislesht
    #5
  6. Milenca
    #4

    Да не би Манолова да се е разтревожила, че уискитата на Цар Киро не достигат до хипермаркетите, и да ги е подгонила? А иначе дори и българите вече знаят, че ако искат квалитетно краве масло купуват френско "Президент", ако искат коректно, купуват немско на промоция, а за българското си е малко като руска рулетка (е, не съвсем, ама вероятността 25% вътре да е маргарин е почти гарантирано).

  7. olja501013
    #3

    Не чакайте, а работете! Повечето некачествени стоки са български!!!

  8. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #2
  9. musura
    #1

    Ама спешно се нуждаем от стандарт! Тези евро бюрократи до като се мотат около приключилата съдебна реформа, ние страдаме от безалкохолни със глюкозно-фруктозен сироп, а фАвстрия преяждат със захар! Срамота!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.