Чайка и Цацаров подписаха споразумение за сътрудничество до 2019 година

Чайка и Цацаров подписаха споразумение за сътрудничество до 2019 година

© Прокуратура

Главните прокурори на Русия и на България - Юрий Чайка и Сотир Цацаров, подписаха програма за сътрудничество за периода 2017 - 2019 година, в която ще се включват теми като противодействие на тероризма, борба с радикализацията и насилствения екстремизъм.


Това се разбира от първата официална информация от българското обвинение във връзка с посещението на руския главния прокурор у нас. От нея става известно, че Цацаров и Чайка са се срещнали, като по темите, по които двете прокуратури ще си сътрудничат до 2019 година (краят на мандата на Цацаров - бел. ред.), ще има и обмяна на практически опит.


За визитата на Чайка се разбра миналата седмица, като от държавното обвинение тогава не дадоха повече информация. По-рано днес от руското държавно обвинение съобщиха през интернет страницата си, че Чайка е вече в България. Според съобщението той ще се срещне още с вицепрезидента Илияна Йотова, премиера Бойко Борисов, правосъдния министър Цецка Цачева и патриарх Неофит.




От президентството заявиха, че нямат информация за среща между Йотова и Чайка. От правосъдното министерство насочиха към прокуратурата за повече информация, тъй като държавното обвинение било домакин.


По-рано днес Цацаров обяви, че посещението на Чайка е по силата на споразумение, подписано през октомври 2008 година между тогавашния главния прокурор проф. Борис Велчев и руската страна. "В рамките на това споразумение ежегодно се осъществяват визити на български прокурори в Русия и на руски прокурори у нас. Обсъждат се практически въпроси като борбата с организираната престъпност и тероризма, както и законодателните инициативи, свързани с тези теми", става известно още от съобщението.


В него е представена подробна биография на Чайка, в която е посочено, че той "многократно е награждаван за заслуги".