Португалия си върна инвестиционния рейтинг в рекордна година за туризма

Португалия си върна инвестиционния рейтинг в рекордна година за туризма

© Reuters

Агенция Standard & Poor's стана в петък първата, върнала на Португалия инвестиционния рейтинг заради подобряването на икономиката и публичните финанси. В понеделник доходността по 10-годишните дългови облигации на страната слезе с 25 пункта до 2.51% - най-ниското ниво от януари 2016 г. Това на практика означава, че и присъдата на пазарите е, че с дълговата криза на Португалия е приключено 5 и половина години след като през януари 2012 г. страната изгуби и последния си инвестиционен рейтинг посред разгара на дълговата криза в еврозоната.


Новата оценка на S&P е с една стъпка по-добра - най-ниският инвестиционен рейтинг BBB- със стабилна перспектива.


Така само Гърция, която все още е в помощна програма на международните кредитори, и Кипър остават единствените в еврозоната без инвестиционен рейтинг от която и да е от трите големи агенции. Обичайната последователност е агенцията първо да подобри перспективата и после рейтинговата си оценка. Поради това решението за Португалия изненада пазарите.




Инвеститорите реагираха с рязко повишаване на цената на акциите и дълговите облигации на страната. "Съгласни сме със S&P - очевидно икономиката значително се е възстановила и напредъкът, осъществен от политиците, има своята роля за това", коментира пред Reuters Питър Чатуел, ръководител на стратегическите анализи на еврото към групата Mizuho.


Решението на рейтинговата агенция може да привлече повече портфейлни инвеститори и засили очакванията Португалия да бъде включена в големите индекси за търговия с инвестиционни облигации. "Обикновено връщането в индексите става, след като две рейтингови агенции дадат инвестиционна оценка. В момента наближаваме този момент", казва Патрик О'Донъл, инвестиционен мениджър в Aberdeen Asset Management.


"Има инвеститори, които не могат да купуват португалски дълг, защото са им наложени инвестиционни ограничения, независимо че доходността вече е доста добра", коментира през Reuters португалският финансов министър Мариу Сетнето. "Сега ще могат да купуват и това е много добре, тъй като ще е решаваща помощ за правителствените усилия да се разнообрази инвеститорската база."


Миналата година властите в Португалия постигнаха най-малкия бюджетен дефицит от 1975 г. насам, а през юни 2017 г. Европейската комисия прекрати наказателната процедура срещу страната за прекален дефицит.


Преди дни националният статистически институт съобщи, че за първите 6 месеца на годината има скок с 13% на чуждестранните туристи. Това обещава 2017 г. да приключи като поредната рекордна година и новината е много добра за икономика, в която туризмът е ключов сектор за възстановяване и заетост. Около 10% от БВП се създават в туризма.


Между януари и юли в португалските хотели са отседнали 7.1 милиона туристи от чужбина. Приходите на сектора са се увеличили с над 17% до 1.8 млрд. евро. За сравнение - съседна Испания отчете 11% ръст на чуждите гости за полугодието.


Миналата година за пръв път над 10 милиона чужденци гостуваха в Португалия и, изглежда, тази година темпото ще се запази. Решението на звезди като Мадона да купят имоти в страната и положителните оценки на InterNations за качеството на живот за чужденци допълнително привлече внимание.

Португалският туризъм е във възход от 2011 г. и това помага за преодоляване на кризата и постигането на прогнозните 2% ръст на икономиката през 2017 г.

Ключови думи към статията: