Екипът на Тръмп дава разнопосочни сигнали за Парижкото споразумение

Гари Коен, главният икономически съветник на президента на САЩ.

© Reuters

Гари Коен, главният икономически съветник на президента на САЩ.

Ще останат ли САЩ в Парижкото споразумение за климата, или ще го напуснат - екипът на американския президент Доналд Тръмп дава двусмислени сигнали за това дали страната ще остане част от сделката.


На среща в ООН с министри, участващи в Общото събрание, икономическият съветник на Тръмп Гари Кон потвърди, че САЩ планират да се изтеглят от споразумението, както президентът обяви през юни, предаде Си Ен Ен.


Само ден по-рано старшият съветник в Белия дом Еверет Айзенстат каза, че ще има среща в кулоарите на Общото събрание с американски представители, за да се оцени "истинската американска позиция". "Това е послание, много различно от чутото от президента Тръмп", каза Айзенстат.




По-късно Белият дом излезе с официално пояснение, според което страната "се изтегля от Парижкото споразумение, освен ако не е възможно да се разберем за по-благоприятни условия за Съединените щати".


В интервю държавният секретар Рекс Тилърсън заяви, че страната може и да остане при наличие на по-добри условия, а тази възможност спомена и съветникът по националната сигурност Хърбърт Макмастър.


Пред "Фокс нюз" Макмастър същевременно отхвърли информация на "Уолстрийт джърнъл", според която Съединените щати няма да се откажат от споразумението и са предложили да останат част от него. "Той (Тръмп) напуска споразумението", каза съветникът.