Избраници на Община Варна са получили безплатни билети за концерт на MTV

Избраниците на Община Варна са получили билети за концерта на MTV безплатно. Редовите граждани платиха, за да бъдат част от събитието между 39 и 88 лв.

© LiveVarna

Избраниците на Община Варна са получили билети за концерта на MTV безплатно. Редовите граждани платиха, за да бъдат част от събитието между 39 и 88 лв.

Близо 4 хил. лв. е похарчила общинската администрация във Варна, за да купи билети на занижени цени за концерта MTV Presents Varna Beach, който се състоя на 15 юли т.г. Според фактура, издадена от дружеството ROQU Ventures Investment, срещу тази сума на местната администрация са били предоставени 153 билета за събитието.


В края на миналия месец "Дневник" изпрати въпроси, свързани с покупката, до директора на общинската дирекция "Образование и младежки дейности" Лилия Христова, получила въпросната фактура. Те трябваше да изяснят с каква цел са били купени билетите и на каква цена, на кого са били предоставени и ползвани ли са те от служители на местната администрация или членове на техните семейства.


На последния въпрос Христова не отговори.




В останалата част от писмото си тя информира, че "предвид доброто партньорство с неправителствените организации дирекция "Образование и младежки дейности" е предоставила билети за концерта на младежи от неправителствения сектор, които са активни доброволци при реализиране на общинската политика в областта на младежките дейности и неформалното образование".


Според същия мейл "билетите са били предоставени на общината


на преференциални цени",


но точна цена не беше посочена.


Пак според написаното от Христова "по предложение на студентските съвети от варненски висши училища дирекция "Образование и младежки дейности" и в други случаи е предоставяла билети на младежки организации и студентски съвети за културни събития от различен характер по повод чествания на студентския празник, Международния ден на младежта и други дати".


Така в общи линии Лилия Христова отговори на незададени въпроси и с малки изключения


не отговори


на тези, които й бяха изпратени.


По тази причина "Дневник" поиска същата информация втори път, но вече по Закона за достъп до обществена информация.


Фотогалерия: Фестивалът на MTV във Варна >


От получената писмена справка, подписана от секретаря на община Варна Нора Момчева, става ясно, че администрацията е купила билетите по 26 лв. и ги е предоставила безплатно. За сравнение - обикновените посетители на концерта, които не участват "в реализирането на общинската политика", платиха за това


от два до близо четири пъти по-високи цени


– между 69 и 88 лв.


Предоставените данни показват също, че евтините билети са били раздадени срещу подпис на представители на 15 неправителствени организации, с които по една или друга причина общинската администрация е предпочела да работи. (Списъка можете да видите в прикачените копия.)




Според изготвената справка част от организациите, получили билети, са сътрудници на Младежката доброволческа служба. Други "участват в дейности по проекти, свързани с


взаимодействие с местната власт".


Евтин билет е получил и журналист от "Радио Варна" (част от веригата на националното радио).


Концертът на MTV се състоя на 15 юли т. г. на Южния плаж във Варна.

© LiveVarna

Концертът на MTV се състоя на 15 юли т. г. на Южния плаж във Варна.


В справката, изготвена по Закона за достъп до обществена информация обаче, отново няма данни за това дали общински чиновници са ползвали билети на занижени цени за концерта MTV Presents Varna Beach.


На конкретния въпрос "ползвани ли са въпросните билети или част от тях от служители на община Варна" от местната администрация са предпочели


следния "обтекаем" вариант на отговор:


"Дирекция "Образование и младежки дейности не е предоставяла билети на общински служители и членове на техните семейства". Което в никакъв случай не означава, че чиновници не са получили евтини билети за събитието на MTV.

Ключови думи към статията: