"Джиро д'Италия" 2018 ще започне с три етапа в Израел

"Джиро д'Италия" 2018 ще започне с три етапа в Израел

© Associated Press

Обиколката на Италия през 2018 г. ще стартира за първи път в историята извън Европа, след като първите три етапа ще се проведат в Израел. Джирото, което е първата голяма обиколка за сезона ще се проведе от 4 до 27 май. От дълго време се говореше, че състезанието ще стартира в Израел, но сега организаторите от RCS Спорт и правителството на Израел потвърдиха новината.


Първият етап ще бъде индивидуално бягане по часовник с дължина от 10.1 км по улиците на Ерусалим. Последният път, в който Джирото стартира с индивидуален часовник, беше през 2015 г., когато Том Дюмулен спечели и облече розовата фланелка. Холандецът, който спечели стотното издание, тази година все още не е потвърдил, че ще участва през 2018 г. По-вероятно е той да се прицели в "Тур дьо Франс".


"Часовникът е доста труден, мога да обещая на някои състезатели, че дъхът им ще спре. Има някои изкачвания и спускания и мисля, че отсечката не е само за специалисти", коментира директорът на обиколката Мауро Вени.




Следващите два етапа са с общ старт и са идеална възможност за спринтьорите в състезанието. Интересното е, че и двата се различават много един от друг. Вторият етап е с дължина от 167 км от Хайфа до Тел Авив. В отсечката е височината от първа категория Зикрон Яко, която обаче е далеч от финала. Етапът минава почти изцяло по морското крайбрежие.



Третият етап е изцяло равнинен и с дължина от 226 км, но преминава в района около Беер Шева, в пустинята Негев.


Специален посланик на първите три етапа ще бъде Алберто Контадор. Славният испански колоездач, който сложи край на кариерата си след Вуелтата, ще присъства в Израел догодина.


Контадор е специален посланик на първите три етапа от Джирото, които ще са в Израел.

© Associated Press

Контадор е специален посланик на първите три етапа от Джирото, които ще са в Израел.


"Невероятно е, че Джирото ще посети Израел, това е отлична новина за целия колоездачен свят. Аз посетих Ерусалим през 2012 г. и останах впечатлен от всичко там. Подкрепям всеки, който би отишъл там, за да гледа състезанието", каза Алберто Контадор, който спечели Джирото през 2012 и 2015 г.


Министърът на спорта и културата на Израел Мири Регев определи събитието като огромна възможност за страната. "Каня всеки, който обича колоезденето и Джирото, да гостува в Израел и да се забавлява на това глобално събитие. Мисля, че обиколка около Обетованата земя ще бъде голяма реклама за нашата страна."


За 13-и път Джирото ще стартира извън територията на Италия, но за първи път извън Европа. Първият случай със старт извън Италия е през 1965 г. в Сан Марино.


През октомври ще бъде обявен и маршрутът на обиколката, като след това ще станат ясни състезателите, които ще карат в нея. Крис Фрум, който спечели Тура и Вуелтата през тази година, е малко вероятно да кара в Италия и да се прицели в трета поредна голяма обиколка. Почти сигурно отново лидер на "Скай" ще бъде Герант Томас.


Очаква се, че в Джирото ще се пробва и Микел Ланда, който от 2018 г. преминава в "Мовистар".

Ключови думи към статията: