Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Европейската инвестиционна банка откри офис в София

0 коментара
Европейската инвестиционна банка откри офис в София

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) откри свой офис в София, като на церемонията присъстваха премиерът Бойко Борисов и президентът на европейската институция Вернер Хойер.

Откриването на офиса е в съответствие с политиката на ЕИБ за установяване на присъствие във всички столици на държавите членки на ЕС. Целта е и по-близък контакт с бизнеса и националните власти.

Досега ЕИБ е разкрила офиси в 21 държави членки на ЕС и в 22 страни извън съюза.

Новият шеф на офиса в София – Андреас Бейкос, работи в ЕИБ от 18 години, като последно е управлявал отпускането на заеми в публичния сектор в Гърция и е ръководил службата на банката за Западните Балкани в Белград от 2010 г. до 2016 г.

По повод откриването на офиса бе подписан и заем с компанията "Олива" АД – водещ производител на слънчогледово масло и търговец на зърно в страната. Това е първата операция на ЕИБ в България, в която частна компания се възползва от подкрепата на гаранцията от бюджета на ЕС по линия на плана "Юнкер".

"Европейската инвестиционна банка е два пъти по-голяма от Световната банка", каза при откриването Бойко Борисов.

През 2016 г. отпуснатите от ЕИБ заеми в България възлизат на 467 млн. евро, а общо финансирането от институцията от началото на 90-те години насам е към 5 млрд. евро.

"ЕИБ е един огромен финансов динозавър, а офисът ѝ у нас е едно признание за стабилната банкова система, за това, което и ръководството на БНБ и всички финансови институции в България полагат като усилия години наред за стабилизирането ѝ", каза премиерът.

"По някои от концесиите, които смятаме да пускаме в България, можем да привлечем за консултанти хора от ЕИБ, защото тяхното присъствие е гаранция за прозрачност", добави Борисов и даде примери за метрото в София.

Ключови думи

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.