В София започна строежът на нова пожарна служба

В София започна строежът на нова пожарна служба

© Анелия Николова

Днес в София започна изграждането на нова сграда на Шеста пожарна служба. Тя се намира в столичния кв. "Овча купел" на пресечката на ул. "Монтевидео" и ул. "Акад. Константин Пашев", съобщава "Нова телевизия".


В новата пожарна служба ще работят 70 огнеборци. Те ще отговарят за безопасността на над 210 хил. души. Проектът ще струва около 2.5 млн. лв. и се очаква да бъде завършен през септември догодина.


По време на първата копка директорът на пожарната Николай Николов уточни, че "твърденията за влошаване на условията в сектора не само не са верни, а са и манипулативни". По думите му за последните две години са назначени 947 нови огнеборци.




Думите му дойдоха като отговор на протестите на пожарникарите в края на миналата седмица. Тогава, в деня на професионалния си празник, те изразиха недоволството си от условията, в които работят. По думите им дори нямали пари за нови дрехи.


По-рано днес премиерът Бойко Борисов обяви, че вече са дадени допълнителни 30 млн. лв. за дрехи.


"Дали сме 300 млн. за противопожарни автомобили и техника, нови пожарни се направиха, сгради се санираха", заяви министър-председателят.


Борисов използва повода да си спомни как някога, като пожарникар, е бил оборудван с пластмасова каска, гумени ботуши и мушама.


"И изгаряхме и се мажехме с дефламол след всеки пожар. Дефламолът стоеше в едни тенекии, нямаше апарати за сгъстен въздух", каза Борисов и допълни, че сега огнеборците са доста по-добре екипирани.