Необитаемите жилища в центъра на София се увеличават въпреки растящото търсене

Необитаемите жилища в центъра на София се увеличават въпреки растящото търсене

© Цветелина Белутова, Капитал

Въпреки растящото търсене на имоти в София, броят на необитаваните жилища расте, вместо да намалява. Все повече апартаменти в централните райони пустеят, като в определени сгради техният дял надминава 60%. Това сочат данните на агенцията за недвижими имоти "Имотека", разпространени днес.


Тези апартаменти са извън пазара на недвижими имоти и това се отразява негативно не само на съотношението търсене -предлагане, но и състоянието на сградния фонд и облика на града, предупреждават брокерите. "Именно "тъмните прозорци" ще определят бъдещето на пазара в централните райони на столицата", коментира Люба Атанасова, изпълнителен директор на "Имотека", част от холдинга AG Capital.


"Без обитатели" означава и "без поддръжка"


"Тъмните прозорци" пречат на нормалното поддържане на сградата, изтъкват брокерите. Затруднява се събирането на входни такси и суми за ремонти, защото реално живущите в сградата трябва да плащат дела на отсъстващите собственици.




В същото време стойността на един амортизиран имот в рушаща се сграда няма как да се покачва, предупреждава агенцията за недвижими имоти.


Пустеещите апартаменти най-често са наследени от хора, които разполагат със собствено жилище и или изчакват още по-високи цени, за да продават, или не могат да се споразумеят със сънаследниците. Друг често срещан случай е собствениците да са заминали да работят и живеят в чужбина, без да са сигурни дали ще се върнат или не.


Туристическият бум вдига цените


Едновременно с това търсенето в центъра на града става все по-силно заради интереса на инвеститори към краткосрочно отдаване под наем чрез платформите Airbnb и Booking.com. В интересните за отдаване райони апартаментите имат много висока ликвидност и бързо намират купувачи, са наблюденията на "Имотека". Освен това заради туристите инвеститорите имат мотив да поддържат и входа, и фасадата на имотите.


Най-атрактивните райони за краткосрочен наем бул. "Витоша", Петте кьошета, НДК, Малките пет кьошета, площад "Света Неделя", бул. "княз Александър Дондуков", площад "Възраждане", СУ "Св. Климент Охридски", бул. "Христо Ботев", площад "Независимост", ул. "ген. Йосиф Гурко", бул. "Цар Освободител", информира агенцията.


Кои са потенциалните купувачи


По данни на "Имотека" сделките с българи, живеещи в чужбина, бележат ръст спрямо миналата година. Очертават се два типа купувачи. Едните търсят по-добра доходност за спестяванията си спрямо банковите депозити. По данни на брокерите в момента възвръщаемостта от инвестиция в жилищни имоти в София може да достигне 5-7% при дългосрочен наем. Освен това с растящия брой на чуждестранни туристи, ликвидността на имотите се повишава, особено в центъра.


Вторият тип купувачи обмислят връщане в България и търсят жилище за лично ползване.