Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Отговорите ги знае цяла България

3 коментара
Отговорите ги знае цяла България

Както никога досега, борбата с корупцията, или по-скоро говоренето за нея, е на път да стане всенародно дело. Или поне всепартийно. Всяка от двете най-големи партии си има свой антикорупционен закон, със свой вариант за единен антикорупционен орган. И си ги подлагат на "широко обществено обсъждане", рекламират си ги, критикуват си ги, сравняват си ги и си ги мерят. Вечният спор кой е по-корумпиран сякаш е изместен от спора кой (ще) е по-голям борец срещу корупцията.

Какво става? Може би корупцията внезапно се е засилила и борбата с нея вече не търпи отлагане? Или пък бъдещите "борци" изведнъж са получили някакво просветление, прогледнали са и са се ужасили от вида ѝ? Нито едното, нито другото.

И като започнаха едни дебати...

Темата блика от сутрин до вечер отвсякъде, така че, дори и да не е заинтересован, човек няма начин да не научи кои са основните спорни въпроси. Комисия или Агенция за противодействие на корупцията? Коя досегашна институция да влезе или да не влезе в новия единен орган? Кой и как да избира (назначава) ръководителя му и членовете му? Да може ли този орган сам да разследва или само ще анализира, проверява, "превантира", предотвратява и установява? Ще подслушва ли или не? Ще приема ли анонимни сигнали или само чинно подписани и прошнуровани? Как хем да е независим, за да е ефективен, хем да е подконтролен, за да не се превърне в инструмент за произвол? Някои дори поставят под въпрос самата концепция за обединяване под една шапка на толкова различни институции и функции.

В този дебат няма нищо лошо - това са все съществени въпроси със сложни експертни отговори, а и истината се ражда в конкуренцията на идеи. Най-важните въпроси обаче са други и отговорите им не изискват кой знае какви експертни познания.

Най-важните въпроси

Защо при цялото изобилие от институции, свързани по един или друг начин с борбата срещу корупцията, досега резултатите от тази борба неизменно клонят към нула? И  - има ли гаранция, че този път резултатът ще е по-различен?

И досега всяка от изписаните в двата законопроекта евентуални функции на бъдещия антикорупционен орган са били нечия, ясно формулирана и вменена от закона задача. Какво е пречело, например, на многобройните анализиращи, контролиращи, инспектиращи и регулиращи органи да идентифицират рисковете, да ограничават възможностите за злоупотреби и да ги предотвратяват? А на съответната едноименна комисия - да предотвратява и установява конфликтите на интереси?

Какво е пречело на Сметната палата или на данъчната агенция да проверяват и откриват разминаванията между декларираните приходи и имотното състояние? Или поне да забелязват и обръщат нужното внимание на тези разминавания, когато те са фрапиращи, видими с просто око и известни на всички? Вместо да се правят на ударени. Какво е пречело на "Специализираната дирекция за противодействие на корупцията сред лицата, заемащи висши държавни длъжности" в ДАНС да противодейства? Та сега се налага тази дирекция да се мести и да се създава нещо като втора ДАНС. И накрая – какво пречи на прокуратурата да върши работата, за която е създадена?

На тези въпроси никой от "борците" срещу корупцията не дава никакъв смислен отговор. Нещо повече – авторите и защитниците на двата законопроекта дори не са си направили труда да анализират защо досегашните механизми и институции са неефективни и да осведомят публиката за изводите си. Може би защото много добре знаят отговора, но той не е за казване.

Отговорите

А отговорът е, че тези и много други държавни институции са или умишлено обезсилени и блокирани, или са толкова наплашени, че без да питат, не предприемат нищо, или поставени в зависимост и превзети. За да си затварят очите за злоупотребите, да не са в състояние да им се противопоставят или направо да са част от тях.

Тук често ще чуете оправданието, че "корупция има навсякъде". И оплакването, че корупцията е проблем и за целия Европейски съюз, но само България (и Румъния) е "нарочена", "сочена с пръст", "подложена на унизителен мониторинг", което било ярко доказателство за "двоен стандарт". Разлика обаче има и то съществена. В страните, с които се сравняваме (вече и с Румъния), в една или друга степен, съществуват достатъчно здрави, незасегнати от болестта територии, които успяват да ѝ се противопоставят и да ѝ попречат да превземе и прояде целия организъм. В България такива територии няма. Или тук-таме има само отделни островчета, чиито съпротивителни сили обаче са недостатъчни дори за собственото им оцеляване.

Който се съмнява как действа системата, да проследи по-внимателно протичащия паралелно с антикорупционната шумотевица случай "Дунарит", за да види как половината държавна машина е впрегната да помага на един бизнесмен да присвои бизнеса на друг. Който се пита дали този път има готовност за истинска промяна, да погледне как в момента се пренарежда пасиансът в съдебната система с избора на удобен председател на Върховния административен съд и на удобно мнозинство във Висшия съдебен съвет. Който пък се надява, че от новия антикорупционен закон все пак може да произтече някакъв резултат, различен от досегашния, а той клони към нулата, нека обърне внимание на следния любопитен паралел. Всички експерти са единодушни, че целият дебат, както и всякакви законодателни и институционални упражнения ще са напълно безсмислени, ако прокуратурата (до която в края на краищата опира всичко) остане в днешния си вид. От друга страна, и всички парламентарни партии са също напълно единодушни – в мълчанието си. Реформата в прокуратурата за тях е забранена тема.

Накрая стигаме и до въпроса от началото – какво става, за какво са всичките тези антикорупционни пориви и напъни. Не, корупцията не се е засилила внезапно – тя си е все в предишното цветущо здраве. Нито политиците са прогледнали в резултат на внезапно просветление. Просто е време за поредната банална имитация за замазване очите и приспиване на противника – външния (ЕС, ЕК), и вътрешния (българските избиратели).

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

3 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Боян Таксиров
    #3

    В тази страна корупцията е не просто недостатък, а необходим елемент от статуквото. Един от лостовете за контрол. Чрез корупция и други методи(!) се гарантира, че първо обществото ще бъде мачкано, финансово обезкръвявано, така че да няма сили да надигне глава и второ, че случаен, независим и необвързан елемент няма да се издигне икономически и/или да добие популярност, а оттам и евентуално някакво влияние върху социалните и икономически процеси. Колкото и да би било малко това влияние на фона на

  2. анита хегерланд
    #2

    Сървърите, към които са вързани нашите компютри, в които е целият ни живот: мечтите, фантазиите, науката, културата, престъпността могат да бъдат използвани за възстановяване на "изтрити файлове". Тази информация е връзката между фараоните, банките, мафията и съда. Ако ВИС и СИК необезпокоявано "коваха" кадри две десетилетия, защо се чудим, че има толкова много корупция. Всичко започна с рекет към бизнеса...

  3. анита хегерланд
    #1

    Всички сме прецакани, г-н Бояджиев. Веднъж заради принципите на конституцията, според която всички сме равни, имаме граждански права и сме достатъчно отговорни, за да не лъжем, да не крадем, да не убиваме и всичко друго в десетте божи заповеди. Втори път сме насилени от Интернет, който е измислен от умните американци, които искали да направят световна библиотека в рамките на 300 години. Но вместо това имаме световна конспирация: изнасяне на капитали, продажба на оръжие, наркотици, детска порнография,

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.