Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Апартаменти в центъра на София се опразват за туристи

Цените им са нараснали с 11% за година

11 коментара
Апартаменти в центъра на София се опразват за туристи

Нискотарифните авиокомпании и платформите за наемане на жилища променят централните градски зони на големите европейски градове. Част от обитателите на жилища в центъра предпочитат да ги отдават под наем и се местят да живеят в периферията на града или в къщи в близките села.

Тенденцията вече се усеща и в София, а интересът на инвеститорите към покупка на жилища в центъра става все по-голям. Интересът към апартаменти в идеалния център расте заради възможностите за краткосрочното им отдаване под наем, показват данните на "Имотека". Цените на апартаментите в центъра на столицата са нараснали с 8% от началото на годината до септември, а на годишна база ръстът е 11 на сто, сочат данните на сайта за имоти imot.bg.

Броят на чуждите туристи посетили София през юли тази година е 71 605 души, което е близо 60% повече спрямо година по-рано, показват данните на НСИ. Това е довело до увеличаване на местата за настаняване с близо 5000 , а приходите са се увеличили с над 3.2 млн. лв. и са достигнали над 10 млн. лв. през юли, сочат още данните на НСИ.

Въпреки растящото търсене на имоти в столицата, броят на жилищата с т. нар "тъмни прозорци" расте, вместо да намалява. Все повече апартаменти в централните райони са необитаеми и пустеят, като в определени сгради техният дял надминава 60%, коментира Люба Атанасова, изпълнителен директор на "Имотека", която е част от най-големия холдинг за недвижимите имоти у нас - AG Capital. Според нея "тъмните прозорци" ще определят бъдещето на пазара в централните райони на столицата през следващите години.

От "Имотика" са си поставили за задача да пречупят традицията имотите в центъра да се държат на всяка цена от собствениците им, които нямат средства да ги поддържат.

Собствениците, които се явяват пасивни притежатели на апартаменти в центъра, най-често са наследници и са повече от един. Това е причината те трудно да стигат до консенсус какво да правят с жилището. В някои от случаите има и проблеми с уреждането на правото на собственост – от липсващи или трудни за проверка нотариални актове до новопоявили се завещания, и това бави или прави продажбите невъзможни, коментира Люба Атанасова. По думите ѝ има и такива, които задържат апартаментите си умишлено в очакване на по-високи цени. Според Атанасова собствениците на такива имоти трябва да са наясно, че дори да има значителен ръст на цените на имотите, стойността на един апартамент в рушаща се сграда няма как да се покачва. "Ако едно жилище няма да се ползва или отдава под наем, по-разумно е да се продаде", съветва Люба Атанасова.

Когато в една сграда има необитаеми апартаменти, това затруднява събирането на входни такси и суми за ремонти, защото реално живущите в сградата трябва да плащат дела на отсъстващите собственици, а мотивацията за подобни инвестиции е ниска.

В същото време търсенето на жилища в центъра на София е все по-голямо заради интереса на инвеститори към краткосрочно отдаване под наем чрез платформите Airbnb и
Booking.com. В интересните за отдаване райони апартаментите имат много висока
ликвидност и бързо намират купувачи.

Най-атрактивните райони за краткосрочен наем са бул."Витоша", Петте кьошета, НДК Малките пет кьошета, площад "Света Неделя", бул. "Княз Дондуков", площад "Възраждане" Софийският университет "Св. Климент Охридски", бул. "Христо Ботев", площад "Независимост", ул. "ген. Гурко", бул. "Цар Освободител", посочват от "Имотека".

Чуждите туристи, които посещават София, внасят сериозно оживление в центъра - част от празните апартаменти имат нови обитатели, инвеститорите имат мотив да поддържат и входа и фасадата на имотите, което качествено променя средата, посочват плюсовете от "Имотека".

Интерес към апартаменти в центъра на София имат и българите, които са заминали да работят и живеят в чужбина. По данни на "Имотека" сделките с българи, живеещи в чужбина, бележат сериозен ръст спрямо миналата година. Подобряването на икономическите показатели на страната провокират част от емигриралите българи да потърсят отново развитие в България, твърдят от "Имотека".

Според компанията се очертават два типа купувачи. Едните търсят по-добра доходност за спестяванията си спрямо банковите депозити. В момента възвръщаемостта от инвестиция в жилищни имоти в София може да достигне 5-7% при дългосрочен наем. Освен това с растящия брой на чуждите туристи, ликвидността на имотите се повишава, особено в центъра.

Другият тип купувачи обмислят връщане в родината и търсят жилище за лично ползване. Често този тип клиенти първо търсят апартамент под наем, в който да живеят за кратък срок от време и след това предприемат действия за покупка.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

11 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Преслав
    #11

    Тъп си , знаем го. Повечето вероятно са били в Париж и другаде , но хората са отворени и любознателни. Не тъпи като "автентично десен" трол , който явно е далеч и от центъра на София. Нали там е основния електорат на тия партийни кръжоци.

  2. olele
    #10
  3. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #9
  4. olele
    #8

    Чакаме опарените от КТБ дето накупиха хапартаментить за стотици хиляди лв. да се Усфестят и да вземе да се върнат цените на хапартаментить на старите цени, щото е яката цифромания...за тези суми дето обаждат със лекота бих си закупил хапартамент у Виена!

  5. olele
    #7
  6. so what_deactivated_1521205049
    #6

    ДЪЛБОКО СЕ СЪМНЯВАМ, че българи от чужбина купуват имоти в МРЪСНИЯ ЦЕНТЪР НА СТОЛИЦАТА ако изобщо се връшат като пенсионери биха отишли във вилните зони или морето АКО ПЪК ИМА ТАКЪВ РЪСТ НА ТУРИСТИТЕ ЗАЩО ПРЕМИЕРЪТ ТРЯБВАЛО ДА СЕ "МОЛИ" НА ПУТИН ЗА РУСКИ ТУРИСТИ?????

  7. Преслав
    #5

    Последната година София видимо е пълна с чужденци. По "Витоша" не може да минеш и десет метра без да чуеш чужда реч , а многобройните нови заведения там са пълни основно с чужденци. Промяната е очевидна.

  8. Калико Джо
    #4

    Разбира се всеки турист предпочита да е в центъра и да ходи пеша с ГПС, а не да се чуди коя линия да хване, но не съм убеден че София привлича чак толкоз много туристи, че да поемат хилядите празни апартаменти в центъра. Но по горещите точки на Европа масово е така.

  9. Vidco91
    #3

    Подобна информация се появи и в dnevnik.bg, но там акцентът е много различен. Подчертава се, се центърът на София е препълнен от рушащи се пустеещи апартаменти по различни причини - липса на средства за ремонт, емигрирали собственици, проблеми между наследниците. Де факто, при отдаване под наем, тези пустеещи апартаменти срещат силната конкуренция на новите луксозно обзаведени апартаменти в квартали като Младост, които са в екологично по-чисти райони и само на 10-15 мин. разстояние от центъра на София благодарение на метрото.

  10. Живко Живков
    #2

    Както всичко останало и това е адски сложно!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.