Първите детски герои на Радичков се завръщат в ново издание

Първите детски герои на Радичков се завръщат в ново издание

© Мария Вълкова, "Нике"

"Шарена черга" - първата детска книга на Йордан Радичков, ще се появи отново на българския пазар след повече от 20 години с илюстрации от художничката Мария Вълкова.


Заслугата е на издателство "Нике", което от известно време преиздава произведенията на големия български автор. Освен "Ние, врабчетата" и "Жабешки истории" - по-популярните детски произведения на Радичков, на пазара наскоро се появиха сборникът с разкази "Нежната спирала" и романът "Ноев ковчег".


Издателството стои и зад събраните съчинения на писателя, академична поредица, която включва непубликувани досега текстове и снимки, работни варианти на негови произведения и анотации.




"Шарена черга" е написана през 1964 г. и вдъхновена от детството на Радичков. Новото издание ще бъде представено на 30 септември в Столична библиотека от 12:30 до 14 ч. редом с изложба на илюстрациите от книгата.


Децата ще чуят откъси от истории за магаре, което спори със собствената си сянка, жаба, която разваля детската фантазия, овни, които срутват цели дворци, охлюв, тръгнал на околосветско пътешествие, и други герои от магическия свят на Радичков. Заедно с това ще получат и подарък - безплатна карта за библиотеката, ако носят своя снимка.


Първите детски герои на Радичков се завръщат в ново издание

© Мария Вълкова, "Нике"


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията: